‘Geen aanwijzingen voor Russische aanvallen op Belgische overheidsinstellingen’

spionage

Belgische overheidsinstellingen worden net als Nederlandse overheden zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. In tegenstelling tot Nederland zijn er in België echter geen aanwijzingen dat deze aanvallen afkomstig zijn uit Rusland.

Dit zegt Managing Director van het Centrum voor Cybersecurity België Miguel De Bruycker tegen De Tijd, meldt HLN. "We zien in België niet wat de Nederlandse diensten melden", reageert De Bruycker. "Er zijn drie opties: we detecteren de aanvallen vanuit Rusland niet, de aanvallen op Nederland viseren de Belgische diensten niet of Nederland schaalt de aanvallen anders in dan wij.”

Waarschuwing van de AIVD

Hiermee reageert De Bruycker op uitspraken die AIVD-topman Rob Bertholee onlangs deed in een interview op de Nederlandse televisie. Bertholee gaf aan dat Nederlandse overheidsdiensten in toenemende mate doelwit zijn van cyberaanvallen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Rusland, China en Iran. De aanvallers zouden vooral op zoek zijn naar verslagen van de Nederlandse regering en vertrouwelijke beraadslagingen bij overheidsdiensten.

Overigens zijn Belgische diplomaten in de zomer van 2014 wel doelwit geworden van een spionageaanval uit Rusland. De Tijd meldt dat deze aanvallers vermoedelijk op zoek waren naar Belgische documenten over de crisis in Oekraïne. Aanwijzingen dat de Russen Belgische overheidsdiensten met regelmaat aanvallen zijn er echter niet.

Meer over
Lees ook
'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1