GCHQ: ‘Russische cyberaanvallen zijn gevaar voor nationale veiligheid’

hacker

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is in de afgelopen drie maanden geconfronteerd met 188 serieuze cyberaanvallen. Rusland wordt door de Britse veiligheidsdienst GCHQ gezien als één van de hoofdschuldigen. Veel van deze aanvallen zouden een gevaar worden door de nationale veiligheid van het VK.

Dit zegt Ciaran Martin, hoofd van GCHQ’s Cyber Security Centre, tegenover The Sunday Times. Aanvallers zouden het vooral gemunt hebben op informatie over het Britse overheidsbeleid op uiteenlopende onderwerpen, variërend van diplomatie tot energie en informatie over de particuliere sector.

Russische en Chinese staatshackers

Martin stelt dat zowel Russische als Chinese ‘staatshackers’ achter de aanvallen zitten. Wel merkt het hoofd van het Cyber Security Centre op dat Rusland de afgelopen jaren een stuk aggressiever is geworden in cyberspace. Onderdeel van deze verandering is volgens Martin een reeks aanvallen op politieke instellingen, politieke partijen en parlementaire organisaties. Voor deze aanvallen zou veel bewijsmateriaal zijn verzameld door internationale partners van het land. Als voorbeeld noemt Martin de aanvallen op computersystemen van de Democratic National Committee.

Onlangs waarschuwde ook de AIVD voor aanvallen op Nederlandse politieke organisaties door buitenlandse ‘staatshackers’. De AIVD stelt dat Nederland doelwit is van zowel Iraanse, Chinese als Russische cyberaanvallen.