GCHQ mag voortaan hacken

spionage

De geheime dienst GCHQ kan niet langer worden aangeklaagd voor het hacken. De Britse overheid heeft de inlichtingendienst hiervoor namelijk extra bevoegdheden gegeven.

Dit meldt de privacyorganisatie Privacy International. De nieuwe bevoegdheden zijn stilletjes ingevoerd. Het nieuws is naar buiten gekomen op een hoorzitting over hackpraktijken van het GCHQ. In deze hoorzitting bleek dat er op 3 maart 2015 een wetswijziging is doorgevoerd waardoor inlichtingendiensten niet langer vervolgd kunnen worden voor hacken. De nieuwe regelgeving is sinds 3 mei van kracht.

Privacy International stelt dat de wetswijziging mogelijk gevolgen heeft voor de klacht tegen het GCHQ die Privacy International in mei 2014 heeft ingediend wegens hacken. Dit deed de organisatie samen met zeven internetproviders waaronder het Nederlandse Greenhost. De partijen stellen dat het hacken van het GCHQ in strijd is met de Britse wetgeving. De wetswijziging zorgt dus dat er voor het GCHQ een uitzondering wordt gemaakt.

 
Meer over
Lees ook
5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

Willen organisaties klaar zijn voor de nieuwe Europese DORA- en NIS2-richtlijnen, dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zowel operations en IT als de security teams zullen aardig wat werk moeten verzetten. Beide nieuwe initiatieven zijn in de eerste plaats een juridisch raamwerk, maar toch zijn het vooral IT en security die aan de bak1

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1