G Suite kan bedrijfsapps blokkeren op onveilige Android apparaten

Google voegt nieuwe functionaliteiten toe aan G Suite die beheerders helpen zakelijke data veilig te houden. Het gaat om een feature waarmee zakelijke apps kunnen worden geblokkeerd op onveilige Android apparaten en een feature waarmee kan worden voorkomen dat bedrijfsdata wordt gesynchroniseerd met gejailbreakte iOS apparaten.

In een blogpost kondigt Google aan een nieuwe feature aan Google Mobile Management te hebben toegevoegd. Deze nieuwe feature blokkeert de synchronisatie van bedrijfsdata naar gejailbreakte iOS apparaten. De feature kan worden ingeschakeld via het Admin console onder Device Management > Advanced Settings > Security. Standaard is de functie uitgeschakeld. Google wijst erop dat de feature alleen kan worden ingeschakeld indien zij Advanced Mobile Management for iOS hebben ingeschakeld.

De functionaliteit maakt gebruik van de Google Device Policy app, die op iOS apparaten van gebruikers moet worden geïnstalleerd. Deze app controleert of het apparaat is gejailbreakt en waarschuwt gebruikers indien hun apparaat deze test niet doorstaat.

Android

Op het Android platform kunnen beheerders een beveiligingsbeleid instellen en hier bijvoorbeeld in vastleggen dat gebruikers hun apparaat moeten voorzien van een sterke toegangscode of wachtwoord. Indien dit beleid wordt overtreden blokkeert de Google Device Policy app de toegang tot 'niet-kritieke apps'. Het gaat hierbij om apps die niet noodzakelijk zijn voor het functioneren van het mobiele apparaat. Google noemt Dialer als voorbeeld van een kritieke app en Gmail een voorbeeld van een niet-kritieke app.

google-device-policy-app

Google Device Policy app (bron: Google Play)

Gebruikers worden met behulp van een notificatie op de hoogte gesteld van het feit dat hun apparaat het beveiligingsbeleid van hun organisatie overtreedt. Ook krijgen zij te zien welke maatregelen zij moeten nemen om wel te voldoen aan dit beleid. Zodra deze maatregelen zijn genomen, worden de geblokkeerde apps automatisch weer toegankelijk.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.