Friese ICT’er gearresteerd voor aanvallen honderden particulieren en bedrijven

handboeien-klein

Een Friese ICT’er blijkt zeker 400 particulieren en bedrijven te hebben bestolen. De man deed zich voor als websitebouwer en verstopte in gebouwde websites een script dat inloggegevens naar hem doorstuurde. Met deze inloggegevens bestelde de man vervolgens producten.

Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Het gaat om een 35-jarige man uit Leeuwarden, die in de afgelopen twee jaar zeker 400 slachtoffers zou hebben gemaakt. De man zou zich hebben voorgedaan als websitebouwer en leverde klanten goed functionerende websites op, vaak met een webshopfunctie.

Verborgen script

In deze websites zat echter een script verstopt waarmee inloggegevens van klanten werden gestolen. Dit proces was volledig geautomatiseerd. Met de gestolen inloggegevens probeerde de man vervolgens ook in te loggen op andere accounts, in de hoop dat het slachtoffer op meerdere locatie dezelfde inloggegevens gebruikt. Vervolgens schafte de man online allerlei producten aan met de gestolen gegevens, en liet deze bezorgen bij zowel afhaalpunten in Leeuwarden als zijn ex-vrouw in Sneek.

Ook zou de man zich hebben uitgegeven voor zijn slachtoffers en met diens vrienden en familieleden online gesprekken zijn aangegaan. Dit deed de man door in te loggen op de e-mailaccounts en Facebook-profielen van slachtoffers. “Hij kwam er achter dat een van zijn slachtoffers op zoek was naar een boot”, zegt Ronald van der Woude, tactisch coördinator van de recherche, tegenover het Dagblad van het Noorden. “Hij benaderde een Zweedse vriendin van de man, die hij meerdere keren om een lening voor de boot vroeg. Uiteindelijk heeft hij zo 7500 euro van haar gestolen.” Justitie gaat proberen minimaal 100.000 euro terug te vorderen van de verdachte ICT’er.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1