Franse privacywaakhond eist dat Google vergeetrecht wereldwijd toepast

privacy

De huidige werkwijze van Google rond het vergeetrecht gaat niet ver genoeg. Het Amerikaanse IT-bedrijf moet informatie die via het vergeetrecht wordt verwijderd uit al haar zoekmachines wereldwijd verwijderen, en niet alleen uit de Europese versies zoals nu het geval is. Google krijgt vijftien dagen de tijd om aan de eis te voldoen en loopt anders het risico een boete van 150.000 euro opgelegd te krijgen.

De eis wordt gesteld door de Franse privacywaakhond CINL. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in mei 2014 dat Google Europeanen de mogelijkheid moet geven bepaalde data te laten verwijderen uit zoekresultaten indien deze informatie onjuist of irrelevant is. Google maakt per verzoek een afweging tussen het recht op privacy van de aanvrager en het recht op informatie van andere gebruikers.

Wel zichtbaar in Amerikaanse variant

Google geeft al langer gehoor aan deze uitspraak en biedt Europeanen de mogelijkheid dergelijke verzoeken in te dienen. Nederlands hadden in mei 2015 al zo’n 15.000 verzoeken ingediend bij Google. Informatie die als onjuist of irrelevant wordt beoordeeld wordt momenteel echter uitsluitend uit de Europese versies van Google’s zoekmachine verwijderd. In bijvoorbeeld de Amerikaanse variant van de zoekmachine is de onjuiste of irrelevante content dus nog gewoon te vinden.

De privacywaakhond CINL wil dat Google hier verandering inbrengt. De organisatie eist dat Google het vergeetrecht wereldwijd gaat toepassen. Data die volgens het recht om vergeten te worden uit de zoekresultaten wordt geschrapt zou nergens meer ter wereld in de zoekresultaten moeten voorkomen. Google krijgt vijftien dagen de tijd om aan de eis van CINL te voldoen. Indien Google hieraan geen gehoor geeft overweegt de privacywaakhond een rapporteur aan te stellen die een boete kan opleggen van maximaal 150.000 euro.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701