‘Franse overheid levert spamlijsten aan Franse presidentskandidaten’

spam

De Franse overheid heeft Franse presidentskandidaten lijsten gegeven met e-mailadressen, zonder dat betrokkenen hiervoor toestemming hebben gegeven.

Dit stelt Chris Thompson van spambestrijder Spamhaus, in een blogpost. Thompson wijst erop dat verschillende ‘spamtrap’ e-mailadressen op de gewraakte lijsten terecht zijn gekomen. Dit zijn e-mailadressen die specifiek zijn opgezet om misbruik van e-maillijsten te detecteren. Deze e-mailadressen zijn niet in gebruik en kunnen volgens Thompson onmogelijk op legitieme wijze op de e-maillijsten van de Franse overheid terecht zijn gekomen. Spamhaus vermoedt dan ook dat meer e-mailadressen zonder toestemming op de lijsten zijn geplaatst.

Opgemerkt door spamdetectiesystemen

Thompson stelt dat e-mailcampagnes van twee verschillende Franse kandidaten recentelijk zijn gedetecteerd door geautomatiseerde spamdetectiesystemen van Spamhaus. Deze kandidaten hebben beide onafhankelijk van elkaar tegenover Spamhaus verklaard de e-maillijsten te hebben ontvangen van de Franse overheid.

Spamhaus wijst erop dat e-mailadressen doorgaans gezien worden als privé-informatie. Gebruikers gaan er dan ook niet vanuit dat deze adressen door partijen worden gedeeld, tenzij zij hier specifiek toestemming voor hebben gegeven. Spamhaus wijst er onder andere op dat gebruikers weinig tot geen controle hebben over het gebruik van hun e-mailadressen zodra deze zonder toestemming op een e-maillijst terecht zijn gekomen. Dit aangezien deze lijsten doorgaans op meerdere plekken en slecht beveiligd worden opgeslagen en dus relatief eenvoudig gestolen kunnen worden door kwaadwillenden. Daarnaast is er geen gecentraliseerd afmeldmechanisme beschikbaar waarmee gebruikers hun e-mailadres kunnen laten verwijderen van de e-maillijsten.

Regels negeren

“Politici wereldwijd zijn vaak bereid de ‘rules of the road’ op het internet te negeren. We horen regelmaat het oude excuus: “maar mijn ongevraagde bulk mail is geen spam” van mensen die contact met ons opnemen. Dat excuus wordt al langer gebruikt door spammers dan Spamhaus bestaat. Het probleem met dit excuus is dat ‘ongevraagde bulk e-mail’ de exacte definitie is van spam”, aldus Thompson.