Frankrijk, Italië en Spanje sluiten zich aan bij EU-privacyonderzoek naar Facebook

privacy

België, Duitsland en Nederland doen al langer gezamenlijk onderzoek naar de wijze waarop Facebook omspringt met de privacy van gebruikers. Ook Frankrijk, Italië en Spanje voegen zich nu bij deze groep. De partijen gaan onderzoeken of Facebook Europese wetgeving overtreedt.

Dit meldt The Wall Street Journal. Verschillende Europese landen besloten onderzoek te doen naar Facebook op het gebied van privacy. Onder andere Nederland is hiervoor een onderzoek gestart. België en Duitsland sloten zich eerder al aan bij het Nederlandse onderzoek. Nu volgen dus ook Frankrijk, Italië en Spanje.

Al langer onder vuur

Facebook ligt al langer onder vuur over de wijze waarop het bedrijf met privacy omspringt. Zo concludeerden onderzoekers van de Katholieke Universiteit van Leuven en de vrije Universiteit van Brussel onlangs nog dat Facebook de Europese privacyregels overtreedt. In het onderzoek moet duidelijk worden of dit inderdaad het geval is. De privacywaakhonden gaan onder andere kijken naar de wijze waarop Facebook data deelt met Instagram en WhatsApp. Deze twee populaire mobiele diensten zijn beide eigendom van Facebook. Ook wil de groep gaan onderzoeken in welke mate Facebook gebruikers kan volgen via de Like-knop die op veel websites aanwezig is.

Het Amerikaanse Facebook geeft zelf overigens aan de Europese wetgeving te respecteren. Het bedrijf verwacht dan ook geen problemen door het Europese onderzoek.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701