Fox-IT brengt activiteiten spionagegroep Mofang in kaart

Fox-IT publiceert een uitgebreid onderzoek naar de spionagegroep Mofang, een tot dusver onbekende groep die politiek gemotiveerde aanvallen uitvoert op organisaties in Myanmar en op organisaties wereldwijd met belangen in Myanmar. Mofang (模仿, Mófaňg, imiteren) opereert vanuit China en betrokkenheid van de Chinese overheid is zeer waarschijnlijk.

FOX-IT Krijn de Mik, hoofd van het Security Research Team van Fox-IT: “Ons Security Operations Center ziet de laatste tijd een intensivering van bedrijfsspionage, waarbij ook steeds vaker staten betrokken zijn. De scheidslijn tussen politiek gemotiveerde spionage en bedrijfsspionage is daardoor niet duidelijk. De activiteiten van Mofang zijn hier een goed voorbeeld van.”

Fox-IT heeft vastgesteld dat Mofang aanvallen heeft uitgevoerd op minimaal 20 organisaties in verschillende sectoren (overheid, defensie, kritieke infrastructuren, wapenindustrie, automobielindustrie) in diverse landen. Het vermoeden is dat Mofang een relevante bedreiging vormt voor iedere organisatie die in Myanmar investeert of op een andere manier politiek betrokken is.

“Onze ervaring is dat het soort aanvallen dat Mofang uitvoert een looptijd heeft van jaren en ongeveer de helft daarvan heeft succes. De impact van de geslaagde aanvallen is erg moeilijk te kwantificeren. De informatie die waarschijnlijk is buitgemaakt is slechts één van de factoren in de politieke besluitvorming,” zegt Krijn de Mik.

De groep maakt gebruik van specifieke tools (ShimRat en ShimRatReporter), waarvan de oorsprong is terug te voeren tot 2012. Mofang benut voor zover bekend geen exploits om een bron te infecteren, maar vertrouwt op social engineering. Het uiteindelijk doel is het vergaren van informatie die te maken heeft met, in een specifieke aanval, de (investerings)activiteiten in de speciale economische zones in Myanmar. Het Chinese staatsbedrijf China National Petroleum Corporation investeert al vele jaren in deze zones in verband met aan te leggen olie- en gaspijpleidingen.

Het rapport van Fox-IT gaat in op de motieven van Mofang en brengt in kaart hoe deze groep te werk gaat. Mofang heeft veel moeite gedaan om zo weinig mogelijk sporen achter te laten. Toch is een verdacht bestand voor Fox-IT aanleiding geweest om door te zoeken en is zo Mofang op het spoor gekomen. De waarschijnlijke Chinese connectie is ook een

relevante actor voor klanten van Fox-IT, zeker gezien het feit dat de groep ook in Europa aanvallen heeft uitgevoerd. De connectie met Myanmar was voor de onderzoekers eveneens interessant, aangezien er relatief weinig bekend is over het land dat zich momenteel in een overgangsfase van dictatuur naar democratie bevindt.

De betrokkenheid van een staat betekent dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat zij door opsprongsinstanties voor de rechter worden gebracht. Ook het verhogen van de pakkans, wat bij gewone cybercriminaliteit kan helpen, heeft daardoor weinig invloed. Dat betekent dat de focus moet liggen op wat de organisaties zelf kunnen doen: bepalen of de aanvallers een relevante bedreiging vormen, vaststellen wat de consequenties zijn als bepaalde informatie in ongewenste handen terechtkomt en vooral de detectie van indringers goed regelen.

Voorafgaand aan publicatie is het rapport gedeeld met een aantal partijen (overheidsinstanties en commerciële partijen). Ook de getroffen bedrijven zijn (voor zover bekend) benaderd.

Meer over
Lees ook
Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

De traditionele 9-tot-5-werkdag op kantoor is verleden tijd. In plaats daarvan wordt in de huidige wereld van hybride werken verwacht dat men 'altijd aan staat'. Nu mensen steeds meer uren werken vanaf allerlei locaties en apparaten, worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 laat zien dat1

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Het aantal gerapporteerde scams in Nederland is in 2020 met 50% toegenomen tot ruim 120.000. Dat meldt het jaarlijkse rapport The Global State of Scams – 2021 van Scamadviser. Daarmee is Nederland geen uitzondering, vrijwel in alle landen steeg het aantal meldingen én de financiele schade die de oplichters veroorzaken. Phishing was ook vorig jaar1