Fortinet lanceert beveiligingsplatform voor 5G-netwerken

Fortinet maakt de beschikbaarheid bekend van uitgebreide security-oplossingen die een veilige overstap naar 5G mogelijk maken. Deze oplossingen bieden uitgebreide mogelijkheden voor het beveiligen van mobiele core-netwerken en cloud-omgevingen, zoals virtuele SPU-technologie, geavanceerde anti-malwarebescherming en krachtig presterende next generation firewalls. 5G belooft hogere snelheden, massale connectiviteit en nieuwe omzetkansen te bieden. De technologie zal daarmee een ingrijpende invloed uitoefenen op mobiliteit en digitale transformatie. Fortinet is uniek gepositioneerd om klanten te voorzien van geavanceerde beveiliging van carrier-niveau die snelle schaalbaarheid, gedetailleerd overzicht en fijnmazige grip naar mobiele core-netwerken, edge clouds en IoT-infrastructuren brengt.

Uitgebreide beveiligingsmogelijkheden voor 5G-netwerken

Fortnet-300x98 Fortinet biedt een beveiligingsplatform die speciaal is ontwikkeld voor operators die hun core-netwerk klaarstomen voor de levering van 4.5G- en 5G-diensten. Het biedt hen de mogelijkheid om een beveiligingskader te implementeren dat de kosten van het lanceren en beheren van nieuwe diensten terugdringt, geavanceerde bedreigingen in de kiem smoort en het mogelijk maakt om de SLA-doelstellingen te halen. De krachtig presterende systemen van Fortinet bieden mobiele operators daarnaast verbeterd overzicht op hun netwerk op basis van uitgebreide analysemogelijkheden. Daarmee kunnen ze een halt toeroepen aan de talrijke complexe bedreigingen van binnenuit en buitenaf die hun infrastructuur en netwerkdiensten in gevaar brengen.

Het beveiligingsplatform van Fortinet biedt operators van 5G-netwerken:

  • Geavanceerde bescherming van mobiele core-netwerken en cloud-omgevingen: De Virtual Network Functions (VNF’s) uit de FortiGate-reeks worden van kracht voorzien door de Virtual SPU-technologie van Fortinet. Ze bieden aanzienlijk sneller presterende applicatiebeveiliging dankzij optimalisatie van de verwerking van beveiligingsinformatie en het gebruik van geavanceerde technologie voor het versnellen van de verwerking van netwerkpakketten. De VNF’s nemen weinig ruimte in beslag, kunnen in een kwestie van seconden worden opgestart en vereisen minder opslagcapaciteit. Operators kunnen hun virtuele netwerken en cloud-platforms daarmee op kostenefficiënte wijze beschermen. De voor 5G geschikte next generation firewalls uit de FortiGate 7000-reeks met SPU-versnelling combineren beveiligingsmogelijkheden van carrier-niveau met brancheleidende inspectie van SSL-verkeer en snel presterende applicatiebeveiliging. Dit draagt bij aan integrale bescherming van het inline verkeer. Samen brengen deze oplossingen van Fortinet brancheleidende schaalbaarheid en capaciteit naar de beveiliging van 5G-infrastructuren. Dit houdt ze veilig tegen geavanceerde aanvallen op de applicatielaag en grootscheepse DoS-aanvallen.
  • Flexibele beveiliging: Fortinet biedt uitgebreide mogelijkheden voor integratie met oplossingen van vooraanstaande NFV- en SDN-leveranciers. Om 5G-netwerken integraal te kunnen beveiligen met innovatieve technieken zoals network slicing en multi-access edge computing (MEC) moeten VNF’s op dynamische wijze worden aangeboden, waar ze maar binnen het netwerk nodig zijn. Fortinet maakt een efficiënte en flexibele implementatie van deze beveiligingsfunctionaliteit mogelijk dankzij integratie met NFV-platforms van leveranciers als Lenovo, NFV-orchestration (MANO)-systemen van Amdocs, Ericsson, Ciena, Ubiqube en NoviFlow en SDN-controllers zoals VMware NSX, Nokia Nuage, Cisco ACI en NoviFlow.
  • Diepgaand inzicht in, en grip op IoT-diensten in edge clouds: IoT-apparaten maken vaak gebruik van uitgeklede besturingssystemen met minimale beveiligingsmogelijkheden. Dit maakt ze bijzonder kwetsbaar voor cyberkaping en botnet-aanvallen. Om dergelijke risico’s terug te dringen moet niet alleen de data op deze endpoints worden beschermd, maar ook de apparatuur zelf. Operators die IoT-diensten aanbieden via de cloud moeten daarnaast zorgen voor een scheiding tussen de omgevingen van verschillende klanten en alle virtuele machines, containers en internetapplicaties veilig houden. FortiGate NGFW VNF en FortiWeb WAF VNF bieden bescherming voor edge cloud-platforms. FortiSIEM voegt daar diepgaand inzicht en optimaal overzicht op IoT-apparaten aan toe. De ngfw’s uit de FortiGate-reeks zijn in staat om alle verbonden apparaten te leren kennen en er profielen van op te stellen voor de toepassing van gedetailleerde beveiligingsregels. 

5G vertegenwoordigt zowel kansen als risico’s

5G brengt digitale connectiviteit naar vrijwel elk aspect van ons dagelijkse leven. Bij veel enigszins futuristisch klinkende nieuwe toepassingen, zoals zelfrijdende auto’s, augmented/virtual reality en smart cities vormen de ultralage latency, hoge bandbreedte en topsnelheden van 5G het ontbrekende stukje van de puzzel. Hoewel al jarenlang werd verwacht dat deze toepassingen met mobiele connectiviteit zouden worden verbonden, bleken een ongekende dichtheid van verbindingen met de juiste snelheid en latency tot dusver onhaalbaar, een paar beperkte proofs of concepts daargelaten.

5G zal bijdragen aan een sprongsgewijze verbetering van de bandbreedte, connectiviteit en toepassingsmogelijkheden. Deze transformatie van de mobiele infrastructuur zal het netwerk transformeren tot een platform en katalysator voor toegevoegde waarde en de levering van innovatieve netwerkdiensten. Mobiele operators zullen daarmee meer dan ooit een veilige steunpilaar van bedrijven vormen. Er liggen nieuwe omzetkansen voor hen verschiet op het gebied van IoT, zoals automatisering van productieprocessen, industriële telemetrie, systemen voor noodhulpverlening, robotchirurgie en 4K UHD-videostreaming. Dit soort innovatieve toepassingen vergroot echter de kans op schade als gevolg van denial of service-aanvallen en andere geavanceerde cyberbedreigingen die het op het core-netwerk hebben voorzien. Effectieve beveiligingsoplossingen zijn dan ook onontbeerlijk voor het beschermen en beheren van de zich ontwikkelende 4G-netwerken en nieuwe 5G-netwerken. Deze nieuwe netwerktoepassingen vragen om meer dan alleen een stateful firewall. De beveiliging moet voorzien in de capaciteit en betrouwbaarheid die nodig zijn om te voldoen aan de SLA-doelstellingen voor de uptime en gebruikservaring.