Fors minder fraude met internetbankieren

euros

De hoeveelheid fraude met internetbankieren is afgelopen jaar flink afgenomen. Desondanks zorgde de fraude in 2013 nog altijd voor de schadepost van maar liefst bijna 10 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De NVB maakt bekend dat er in de eerste zes maanden van 2013 voor 4,2 miljoen euro is gefraudeerd met internetbankieren. Cybercriminelen wisten in de tweede helft van 2013 5,4 miljoen euro buit te maken met frauduleuze praktijken. De totale schadepost komt hiermee uit op 9,6 miljoen euro.

De schade is aanzienlijk lager dan in 2012, toen voor 34,8 miljoen euro werd gefraudeerd met internetbankieren. Banken zijn volgens de NVB steeds beter in staat pogingen tot fraude te herkennen en maatregelen te nemen. Het aantal geslaagde fraudepogingen zou hierdoor fors zijn teruggelopen. Ook het bewustzijn van klanten over fraude met internetbankieren heeft geholpen het aantal succesvolle fraudepogingen flink terug te dringen.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.