FBI rolt Kelihos-botnet op na arrestatie beheerder

malware

Het Kelihos-botnet is opgerold door de FBI. De ontmanteling vond plaats nadat de Spaanse politie op zoek van de Amerikaanse autoriteiten een Rus heeft opgepakt die wordt gezien als beheerder van het botnet.

De Russische programmeur is vrijdag 7 april gearresteerd in Spanje. Beveiligingsonderzoeker en IT-journalist Brian Krebs meldt dat het gaat om een man die zich op grote schaal bezighoudt met het versturen van spam. Zo zou de verdachte ook voorkomen op de top 10 grootste spammers ter wereld van Spamhaus.

Tienduizenden Windows-machines

Het Kelihos-botnet was sinds 2010 actief en bestond uit tienduizenden Windows-machines. Op deze machines zocht de Kelihos-malware naar inloggegevens. Het botnet werd onder andere gebruikt om honderden miljoenen spamberichten per jaar te versturen, ransomware te verspreiden en andere malware te versturen.

Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten meldt dat de FBI servers die werden gebruikt voor het Kelihos-botnet in beslag heeft genomen. Vervolgens is het IP-adres waarmee met de Kelihos-malware besmette machines communiceren doorverwezen naar een andere server, waardoor de FBI IP-adressen van geïnfecteerde machines heeft weten te verzamelen. Deze IP-adressen zullen worden gedeeld met internet providers, die hierdoor hun klanten op de hoogte kunnen stellen van de besmetting.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.