FBI ontkent backdoor in of mastersleutel voor iPhone te willen

De FBI ontkent een backdoor in de encryptie van iPhones te willen of een mastersleutel tot deze apparaten te willen. De dienst stelt uitsluitend het wachtwoord van de iPhone te willen kunnen achterhalen om gerechtigheid te geven aan de slachtoffers van de terroristische aanslag in San Bernardino, Californië.

fbi-logo Dit meldt James Comey, directeur van de FBI, in een persbericht. Met de verklaring reageert Comey op de commotie die is ontstaan over het gerechtelijk bevel dat Apple heeft ontvangen om de FBI te helpen toegang te verkrijgen tot de iPhone 5C van de terroristen. Apple stelt hieraan niet te willen meewerken om de digitale veiligheid van andere gebruikers niet in gevaar te brengen. Het bedrijf krijgt hierin steun van allerlei techbedrijven, waaronder Google, WhatsApp, Facebook en Twitter. Ook Huawei sprak vandaag op het Mobile World Congress zijn steun uit voor het standpunt van Apple, meldt Reuters.

Oplossing met beperkte waarde

Comey stelt dat de oplossing die de FBI zoekt slechts een beperkte waarde heeft, aangezien deze door de snelle technologische ontwikkelingen snel achterhaalt zal zijn. De FBI zou uitsluitend de kans willen om het juiste wachtwoord van de iPhone te achterhalen, zonder het risico te lopen dat het apparaat zichzelf volledig wist en zonder dat de dienst hier jaren voor hoeft uit te trekken. Ook stelt Comey dat het niet zeker is dat het apparaat interessante informatie bevat. De FBI zegt de slachtoffers van de aanslag echter niet in de ogen te kunnen kijken zonder deze aanwijzing te volgen.

De directeur van de FBI stelt tot slot dat deze zaak de spanning tussen twee belangrijke waardes aantoont: privacy en veiligheid. Comey is van mening dat het niet aan Apple of de FBI is om te bepalen hiermee om wordt gegaan, maar dit iets is waar het Amerikaanse volk over moet beslissen. De directeur roept Amerikaanse burgers dan ook op deel te nemen in de discussie over dit onderwerp.

Meer over
Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1