FBI kraakt iPhone zonder hulp van Apple

usa-flag-thomas-ricks

De FBI is erin geslaagd de iPhone van één van de schutters van de aanslag in San Bernardino, Californië te kraken. De rechtszaak tegen Apple wordt daarom gestaakt.

Dit blijkt uit documenten die zijn ingediend bij de rechtbank. De FBI probeerde Apple via een rechtszaak te dwingen mee te werken aan het verkrijgen van toegang tot de iPhone 5C van een terrorist. Een Amerikaanse rechter droeg Apple op het apparaat een speciale versie van iOS te installeren waarmee de FBI een onbeperkt aantal keer een toegangscode kan uitproberen, zonder dat het apparaat wordt vergrendeld of gewist. Apple weigerde dit en stelde hiermee in feit een backdoor aan te brengen in iOS. Het bedrijf stelt hiermee niet alleen de beveiliging van deze iPhone te verzwakken, maar ook van alle andere iPhones ter wereld.

Rechtszaak gestaakt

Vorige week werd de rechtszaak al uitgesteld nadat de FBI aankondigde van een derde partij een methode aangereikt te hebben gekregen waarmee de iPhone kan worden gekraakt. Deze methode wilde de FBI eerst onderzoeken voordat de rechtszaak zou worden voortgezet. Nu blijkt deze methode inderdaad te werken, waarmee de FBI toegang heeft gekregen tot de iPhone. De FBI heeft daarom een verzoek ingediend om de rechtszaak tussen de FBI en Apple te staken.

De FBI maakt niet bekend wie de hack voor de iPhone heeft geleverd. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat het gaat om het Israëlische Cellebrite. Welke methode is gebruikt om de iPhone te kraken is onbekend.