Factsheet: NCSC zet risico’s van zakelijk gebruik van berichtenapps uiteen

Binnen veel bedrijven wordt gebruik gemaakt van berichtenapps om snel te communiceren en informatie efficiënt te delen. Dit brengt echter ook beveiligingsrisico’s met zich mee. In een nieuwe factsheet zet het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deze risico’s uiteen.

De factsheet is gericht op informatiebeveiligers van middelgrote tot grote organisaties. In de factsheet wijst het NCSC op verschillende risico’s die het gebruik van openbare berichtenapps opleveren. Zo kan dit ertoe leiden dat contactlijsten ongemerkt naar servers van de app-ontwikkelaar worden geüpload. Ook waarschuwt het NCSC dat bij het versturen van berichten in een berichtenapp op de achtergrond vaak gedrags- en gebruiksgegevens worden meegezonden. Aan de hand hiervan is te achterhalen met wie, op welk tijdstip, waar en hoe vaak iemand contact heeft gehad. Deze gegevens worden in sommige gevallen op servers buiten Nederland opgeslagen, waardoor een andere jurisdictie van toepassing is.

‘Berichten komen op externe servers terecht’

Daarnaast waarschuwt het NCSC dat naast gedrags- en gebruiksgegevens in sommige gevallen ook verzonden berichten worden opgeslagen op een externe server. Of en hoe lang deze berichten worden bewaard op de servers verschilt per berichtenapp. Het NCSC wijst erop dat deze server overal ter wereld kan staan en de IT-afdeling van een bedrijf geen controle heeft over deze server of zicht heeft op data die hierheen is verstuurd. Hierdoor zijn bedrijven volgens het NCSC afhankelijk van de beveiliging van een derde partij, zonder dat met deze partij een overeenkomst is gesloten.

Tot slot wijst het NCSC erop dat andere partijen inzage kunnen hebben op de inhoud van communicatie indien encryptie onvoldoende wordt toegepast op het netwerkverkeer. Onder andere buitenlandse inlichtingendiensten en criminele organisaties zijn geïnteresseerd in het onderscheppen van netwerkverkeer van bedrijven, waarschuwt het centrum.

Factsheet

In de factsheet doet het NCSC een reeks aanbevelingen om deze risico's af te dekken. Deze aanbevelingen en meer informatie over de risico's is te vinden in de factsheet ‘Kies een berichtenapp voor uw organisatie’, die gratis beschikbaar is via de website van het NCSC.

Lees ook
ETSI gaat standaarden ontwikkelen voor cybersecurity

ETSI gaat standaarden ontwikkelen voor cybersecurity

Het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) richt een technische commissie op standaarden gaat ontwikkelen voor cybersecurity. De commissie moet met transparante en betrouwbare standaarden komen om de digital markt veiliger te maken. De technische commissie Cybersecurity gaat standaarden ontwikkelen voor: Cybersecurity De beveiligi1

Virtru krijgt ondersteuning voor Outlook Desktop en Microsoft Office 365

Virtru krijgt ondersteuning voor Outlook Desktop en Microsoft Office 365

Een voormalig NSA-medewerker schiet burgers en bedrijven nu te hulp hun e-mails te beveiligen. De man is het bedrijf Virtru gestart, dat het mogelijk maakt allerlei e-maildiensten te beveiligen. Hier voegt Virtru vandaag ook ondersteuning voor Outlook Desktop en Microsoft Office 365 aan toe. Virtru bestaat al enige tijd. De software bood tot nu to1

WhatsApp-berichten blijken eenvoudig gestolen te kunnen worden

WhatsApp-berichten blijken eenvoudig gestolen te kunnen worden

De populaire chatapplicatie WhatsApp, die onlangs is overgenomen door Facebook, bevat een ernstig beveiligingslek. Andere Android-apps kunnen de berichtendatabase van WhatsApp stelen, waarna deze in handen komt van aanvallers. WhatsApp slaat berichten versleuteld in zijn berichtendatabase op. Het feit dat de database in handen valt van hackers zou1