Factsheet: NCSC zet risico’s van zakelijk gebruik van berichtenapps uiteen

Binnen veel bedrijven wordt gebruik gemaakt van berichtenapps om snel te communiceren en informatie efficiënt te delen. Dit brengt echter ook beveiligingsrisico’s met zich mee. In een nieuwe factsheet zet het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deze risico’s uiteen.

De factsheet is gericht op informatiebeveiligers van middelgrote tot grote organisaties. In de factsheet wijst het NCSC op verschillende risico’s die het gebruik van openbare berichtenapps opleveren. Zo kan dit ertoe leiden dat contactlijsten ongemerkt naar servers van de app-ontwikkelaar worden geüpload. Ook waarschuwt het NCSC dat bij het versturen van berichten in een berichtenapp op de achtergrond vaak gedrags- en gebruiksgegevens worden meegezonden. Aan de hand hiervan is te achterhalen met wie, op welk tijdstip, waar en hoe vaak iemand contact heeft gehad. Deze gegevens worden in sommige gevallen op servers buiten Nederland opgeslagen, waardoor een andere jurisdictie van toepassing is.

‘Berichten komen op externe servers terecht’

Daarnaast waarschuwt het NCSC dat naast gedrags- en gebruiksgegevens in sommige gevallen ook verzonden berichten worden opgeslagen op een externe server. Of en hoe lang deze berichten worden bewaard op de servers verschilt per berichtenapp. Het NCSC wijst erop dat deze server overal ter wereld kan staan en de IT-afdeling van een bedrijf geen controle heeft over deze server of zicht heeft op data die hierheen is verstuurd. Hierdoor zijn bedrijven volgens het NCSC afhankelijk van de beveiliging van een derde partij, zonder dat met deze partij een overeenkomst is gesloten.

Tot slot wijst het NCSC erop dat andere partijen inzage kunnen hebben op de inhoud van communicatie indien encryptie onvoldoende wordt toegepast op het netwerkverkeer. Onder andere buitenlandse inlichtingendiensten en criminele organisaties zijn geïnteresseerd in het onderscheppen van netwerkverkeer van bedrijven, waarschuwt het centrum.

Factsheet

In de factsheet doet het NCSC een reeks aanbevelingen om deze risico's af te dekken. Deze aanbevelingen en meer informatie over de risico's is te vinden in de factsheet ‘Kies een berichtenapp voor uw organisatie’, die gratis beschikbaar is via de website van het NCSC.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...