‘Facebook sluit meer dan een miljoen accounts per dag’

facebook-1903445_960_720_pixabay_geralt

Facebook sluit per dag meer dan een miljoen accounts. Het merendeel van deze accounts zijn eigendom van spammers of fraudeurs. Desondanks benadrukt Alex Stamos, Chief Information Security Officer (CISO) van Facebook, dat het niet mogelijk is alle malafide en kwaadaardige activiteiten op het platform te stoppen.

Dit heeft Stamos gezegd op tijdens een discussie op een evenement in San Francisco, meldt CNBC. Facebook krijgt regelmatig kritiek te verduren voor de wijze waarop het kwaadaardige activiteiten op zijn platform aanpakt. Zo uitten Europese politici eerder dit jaar kritiek op Facebook voor het niet adequaat aanpakken van radicale uitingen op het platform, waardoor terroristen het platform zouden kunnen misbruiken om aanvallen te plannen en leden te recruiteren. Ook uitten Amerikaanse politici kritiek op de aanpak van nepnieuws dat op het platform wordt verspreid, die onvoldoende zou zijn.

‘Regels zijn niet transparant genoeg’

Tegelijkertijd krijgt het platform echter ook kritiek van organisaties als de Electronic Frontier Foundation, die stellen dat de regels die Facebook hanteert niet transparant genoeg zijn. Hierdoor zou voor gebruikers niet altijd duidelijk zijn wat voor activiteiten wel of juist niet zijn toegestaan.

Stamos wijst in zijn verdediging echter op de twee miljard gebruikers die Facebook telt. Door de enorme hoeveelheid accounts van deze gebruikers is het volgens Stamos technisch gezien een grote uitdaging malafide activiteiten op het platform tegen te houden. Niet zo zeer de regels die Facebook hierbij hanteert zijn volgens de CISO het probleem, maar het controleren van de naleving van deze regels.

Valse positieven

“Wanneer je te maken hebt met miljoenen en miljoenen interacties, is het niet mogelijk regels te creëren en de naleving hiervan te controleren zonder valse positieven”, tekent CNBC op uit de mond van Stamos. Als voorbeeld noemt Stamos haatdragende boodschappen die op het platform worden verspreid. “Indien je de aanpak van hate speech verscherpt, krijg je meer valse positieven en pak je mensen die hier uitsluitend over praten”, aldus Stamos.