Facebook: ‘Privacyonderzoek van Ierse toezichthouder is gebrekkig’

pixabay-internet-1971623_960_720

Het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner naar de opslag van gebruikersdata van Europeanen door Facebook in de Verenigde Staten (VS) is ‘zeer gebrekkig’. Dit stelt althans Facebook. Het bedrijf verzoekt het Ierse Hooggerechtshof dan ook de zaak niet door te sturen naar het Europees Hof van Justitie.

Dit meldt persbureau Reuters. De Ierse Data Protection Commissioner onderzoekt de wijze waarop Facebook omspringt met gebruikersdata van Europeanen. Deze data wordt door Facebook opgeslagen in Amerikaanse datacenter. De Ierse privacywaakhond twijfelt of de privacy van Europeanen hiermee voldoende wordt gewaarborgd. De toezichthouder heeft het Ierse Hooggerechtshof daarom gevraagd de zaak door te verwijzen naar het Europees Hof van Justitie. Het onderzoek wordt in Ierland uitgevoerd, aangezien het hoofdkantoor van Facebook is gevestigd in de Ierse hoofdstad Dublin.

‘Onderzoek is ingehaald door de feiten’

Paul Gallagher, de advocaat van Facebook, stelt echter dat het onderzoek van de Ierse privacytoezichthouder is ingehaald door de feiten. Zo is de EU-US Privacy Shield, het verdrag dat in augustus werd gesloten om het ongeldig verklaarde Safe Harbour-verdrag te vervangen, niet in het onderzoek meegenomen. Dit terwijl dit verdrag volgens Gallagher juist de privacy van Europeanen waarborgt. Daarnaast waarschuwt Facebook voor de impact die de zaak kan hebben op de Europese economie. Zo kan de zaak volgens het bedrijf transatlantische dataoverdracht verhinderen, wat de vooruitzichten voor de Europese economie met 1,3% zou verlagen.

Ook James Doherty, de advocaat van privacy activist Max Schrems, is kritisch over het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner. Doherty wil dat de toezichthouder eerst meer onderzoek doet naar de data-uitwisseling door Facebook met de VS. De advocaat noemt het verzoek de zaak door te verwijzen naar het Europees Hof van Justitie dan ook ‘onnodig of op zijn minst voorbarig’. Schrems is de privacy-activist die de klacht indiende die uiteindelijk heeft geleid tot het ongeldig verklaren van het Safe Harbour-verdrag.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.