Explosieve stijging in verkoop van ransomware op het dark web

De hoeveelheid ransomware die op het dark web wordt verkocht groeit explosief. Ten opzichte van 2016 is de hoeveelheid ransomware die te koop wordt aangeboden op het ‘ondergrondse internet’ met maar liefst 2.502% gestegen.

Dit blijkt uit cijfers die securitybedrijf Carbon Black heeft verzameld. Ransomware wordt momenteel op ruim 6.300 marktplaatsen op het dark web verkocht. In totaal worden 45.000 verschillende ransomware producten aangeboden. De prijzen van ransomware variëren sterk, van 0,50 dollar tot 3.000 dollar per stuk. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 10,50 dollar.

De gemiddelde verkoopprijs van ransomware ligt op 10,50 dollar per stuk (bron: Carbon Black)

6,2 miljard dollar omzet

Carbon Black meldt dat in 2016 naar schatting voor bijna 250.000 dollar aan ransomware is verkocht op het dark web. De markt is in 2017 explosief gegroeid tot een omzet van grofweg 6,2 miljoen dollar. Deze cijfers hebben uitsluitend betrekking op de verkoop van ransomware, en dus niet op het losgeld dat slachtoffers van ransomware betalen om hun systemen en/of data weer toegankelijk te maken. De FBI schat dat slachtoffers van ransomware in 2016 al voor 1 miljard dollar aan losgeld hebben betaald aan cybercriminelen.

De omzet uit de verkoop van ransomware op het dark web (bron: Carbon Black)

Sommige verkopers van ransomware verdienen fors aan de verkoop van ransomware. Zo meldt Carbon Black dat sommige verkopers meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen met het verkopen van deze vorm van malware. Het bedrijf wijst op cijfers van PayScale.com, waaruit blijkt dat legitieme softwareontwikkelaars gemiddeld 69.000 dollar per jaar verdienen.

Leveranciersketen

Tot slot meldt Carbon Black dat ransomwareverkopers zich steeds vaker richten op specifieke onderdelen van de ‘ransomware leveranciersketen’. Zo verkopen sommige verkopers software waarmee ransomware kan worden gebouwd, leveren andere verkopers betaalmodules voor ransomware en verkopen weer anderen command & control-infrastructuur.

Lees ook
Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Jeff Costlow, CISO ExtraHop Ransomware is een cyberdreiging waar u al jarenlang over hoort en leest en daarom misschien beu bent. Aanvallers echter nog lang niet, die worden alsmaar slimmer. Zij kunnen er namelijk eenvoudig geld mee verdienen en slagen er steeds vaker in de toegangsbeveiliging van apparatuur en netwerken te omzeilen. Volgens het Verizon...

'Cybercriminelen richten zich met ransomware steeds vaker op supply chain'

'Cybercriminelen richten zich met ransomware steeds vaker op supply chain'

In 2017 was er een verontrustende toename in ransomware en andere cyberaanvallen op de supply chain te zien. Vooral bedrijven in de zakelijke dienstverlening kregen te maken met een aanzienlijke groei van het aantal aanvallen. Dit gold vooral voor de EMEA-regio, waar twintig procent van alle aanvallen gemunt was op deze sector. Dit alles blijkt uit...

Nieuwe ransomware vernietigt backups om herstel te bemoeilijken

Nieuwe ransomware vernietigt backups om herstel te bemoeilijken

Een nieuwe vorm van ransomware genaamd Zenis versleutelt niet alleen data op getroffen systemen, maar probeert ook gericht backups van slachtoffers te vernietigen. De ransomware heeft al meerdere slachtoffers gemaakt. Zenis is ontdekt door MalwareHunterTeam, dat de ransomware samen met Bleeping Computer heeft geanalyseerd. MalwareHunterTeam heeft twee...