Experts: de vrijheid van het internet is in gevaar

internet_logo

De vrijheid van het internet is in gevaar. Online surveillance, strengere regelgeving van overheden en de commercialisering van het internet zorgen dat deze vrijheid steeds verder onder druk komt te staan. Hiervoor waarschuwen experts in een nieuw rapport van Pew Research Center en het 'Imagining the Internet Center' van de Amerikaanse Elon Universiteit.

De experts waarschuwen dat overheden steeds meer controle proberen te krijgen over informatie op het internet, voornamelijk onder het mom van digitale veiligheid. Ook zouden overheden steeds vaker op internet surveillance uitvoeren om de activiteiten van burgers in kaart te brengen. De experts waarschuwen in het rapport 'Digital Life 2025' dan ook dat er meer aandacht moet komen voor deze bedreigingen om de vrijheid van het internet te behouden.

Voor het rapport zijn meer dan 1.400 experts ondervraagd, die hun mening geven over de vrijheid van het internet. Ook kijken de experts vooruit en voorspellen hoe het internet er in 2025 uit ziet. Het rapport is gratis beschikbaar via Pew Research Center.

Meer over
Lees ook
Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een anonimiseringsnetwerk waarmee gebruikers anoniem op internet kunnen surfen. Het gebruik van het Tor-netwerk is echter geen garantie dat de identiteit van de gebruikers daadwerkelijk geheim blijft. De gebruiker moet zijn manier van surfen ook aanpassen en goed opletten waar gegevens worden achtergelaten of wordt ingelogd. An1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1