Eventueel referendum over aftapwet wordt op 21 maart 2018 gehouden

spyware-2319403_960_720-pixabay-macedo-media

Een eventueel referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ’aftapwet’ genoemd, zal op 21 maart 2018 plaatsvinden. Het referendum wordt in dit geval gelijktijdig georganiseerd met de gemeenteraadsverkiezingen.

Dit bevestigt een woordvoerder van de Kiesraad aan NU.nl. De Wiv geeft inlichtingendiensten de bevoegdheden om met een ‘sleepnet’ internetverkeer te verzamelen, zodat deze data vervolgens geanalyseerd kan worden. Dit mag alleen indien zowel de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie als een speciale commissie hiervoor toestemming geeft. De wet is controversieel; ondermeer de Autoriteit Persoonsgegevens en Raad van State zijn kritisch over de wet. Zowel de Tweede als Eerste Kamer hebben de Wiv echter goedgekeurd.

Raadgevend referendum

Een groep Amsterdamse studenten hebben een verzoek om een raadgevend referendum ingediend over de aftapwet. In de eerste fase wisten de initiatiefnemers de benodigde 10.000 handtekeningen te verzamelen. Het verzoek bevindt zich nu in de laatste fase, waarin 300.000 handtekeningen moeten worden verzameld om een raadgevend referendum af te kunnen dwingen. Hiervoor hebben de initiatiefnemers tot 16 oktober de tijd. De teller staat volgens NU.nl inmiddels op 218.000 handtekeningen. Meer informatie over het initiatief is hier te vinden.

De aftapwet wordt hoe dan ook op 1 januari 2018 van kracht, ook indien er voldoende handtekeningen voor een referendum worden verzameld. Daarnaast heeft de regering de mogelijkheid de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen, aangezien het om een raadgevend referendum gaat.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701