Europol waarschuwt voor cyberaanvallen op geldautomaten

pinautomaat-eu

Europol en Trend Micro trekken aan de bel over malware gericht op geldautomaten. De automaten zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Met behulp van malware kunnen criminelen geld uit de apparaten stelen zonder deze hiervoor te hoeven openbreken of op te blazen.

In het rapport ‘ATM Malware on the Rise’ beschrijven Europol en Trend Micro deze nieuwe vorm van cybercrime, die steeds populairder wordt. “Logische aanvallen op geldautomaten worden door zowel de industrie als opsporingsinstanties erkend als een opkomende dreiging, en het EC3 heeft al een aantal nationale politiediensten ondersteund in succesvolle onderzoeken naar deze opkomende dreiging”, zegt Steven Wilson, hoofd van Europol's European Cybercrime Centre (EC3).

Aanbevelingen

“Dit rapport zet een aantal belangrijke aanbevelingen op een rijtje op het gebied van preventie en onderzoek om deze groeiende criminele trend aan te pakken. Het rapport kan dienen als een waardevol referentiedocument om activiteiten te coördineren om de uitbreiding van georganiseerde misdaad in dit gebied van criminaliteit aan te pakken.”

Het rapport ‘ATM Malware on the Rise’ is verstrekt aan opsporingsinstanties, financiële instellingen en beveiligingsbedrijven. Het rapport is niet openbaar gemaakt.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).