Europol waarschuwt voor cyberaanvallen op geldautomaten

pinautomaat-eu

Europol en Trend Micro trekken aan de bel over malware gericht op geldautomaten. De automaten zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Met behulp van malware kunnen criminelen geld uit de apparaten stelen zonder deze hiervoor te hoeven openbreken of op te blazen.

In het rapport ‘ATM Malware on the Rise’ beschrijven Europol en Trend Micro deze nieuwe vorm van cybercrime, die steeds populairder wordt. “Logische aanvallen op geldautomaten worden door zowel de industrie als opsporingsinstanties erkend als een opkomende dreiging, en het EC3 heeft al een aantal nationale politiediensten ondersteund in succesvolle onderzoeken naar deze opkomende dreiging”, zegt Steven Wilson, hoofd van Europol's European Cybercrime Centre (EC3).

Aanbevelingen

“Dit rapport zet een aantal belangrijke aanbevelingen op een rijtje op het gebied van preventie en onderzoek om deze groeiende criminele trend aan te pakken. Het rapport kan dienen als een waardevol referentiedocument om activiteiten te coördineren om de uitbreiding van georganiseerde misdaad in dit gebied van criminaliteit aan te pakken.”

Het rapport ‘ATM Malware on the Rise’ is verstrekt aan opsporingsinstanties, financiële instellingen en beveiligingsbedrijven. Het rapport is niet openbaar gemaakt.

Lees ook
Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.