Europol verstevigt samenwerking met expert in aanpak van digitale fraude en witwassen

Europol’s European Cybercrime Centre (EC3) heeft een Memorandum of Understanding (MoU) afgesloten met Chainalysis. Deze Amerikaanse startup richt zich op het identificeren van verbindingen tussen digitale identiteiten, en zet deze technologie in om digitale vormen van witwassen en fraude op te sporen.

european-cybercrime-centre-europol Europol stelt dat partnerships met private partijen steeds belangrijker worden met het oog op de snelle ontwikkeling van technologie. De twee partijen werken al langer samen. Europol meldt dat de ze samenwerking tussen successen heeft geleid, vooral op het gebied van cryptovaluta (cryptocurrency).

De partijen willen deze samenwerking nu uitbreiden en hebben daarom een MoU afgesloten. De partijen gaan voortaan meer expertise, statistieken en strategische informatie over cyberdreigingen met elkaar uitwisselen.

Lees ook
Mimecast waarschuwt online shoppers voor nepsites

Mimecast waarschuwt online shoppers voor nepsites

Consumenten moeten de komende weken extra alert zijn als ze aankopen doen via internet. Uit onderzoek van Mimecast blijkt dat cybercriminelen wereldwijd op grote schaal bekende webwinkels nabootsen om mensen te misleiden. Volgens het onderzoek worden vooral webwinkels uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vaak geïmiteerd.

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

Vorige week werd aangekondigd dat diverse handhavingsinstanties gaan samenwerken om CEO-fraude aan te pakken. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe ze gestopt kunnen worden.

Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

CEO- en Digitale Factuurfraude, ook wel BEC-Fraude genoemd, is voor veel mensen een onbekende vorm van fraude. Toch staat deze vorm van fraude in de top drie van vormen van cybercriminaliteit met de meeste financiële schade. Het schadebedrag van 2016 tot 2019 bedroeg wereldwijd 26 miljard dollar.