Europol verstevigt samenwerking met expert in aanpak van digitale fraude en witwassen

Europol’s European Cybercrime Centre (EC3) heeft een Memorandum of Understanding (MoU) afgesloten met Chainalysis. Deze Amerikaanse startup richt zich op het identificeren van verbindingen tussen digitale identiteiten, en zet deze technologie in om digitale vormen van witwassen en fraude op te sporen.

european-cybercrime-centre-europol Europol stelt dat partnerships met private partijen steeds belangrijker worden met het oog op de snelle ontwikkeling van technologie. De twee partijen werken al langer samen. Europol meldt dat de ze samenwerking tussen successen heeft geleid, vooral op het gebied van cryptovaluta (cryptocurrency).

De partijen willen deze samenwerking nu uitbreiden en hebben daarom een MoU afgesloten. De partijen gaan voortaan meer expertise, statistieken en strategische informatie over cyberdreigingen met elkaar uitwisselen.

Lees ook
Proofpoint ziet toename van Pig Butchering-scam

Proofpoint ziet toename van Pig Butchering-scam

Onderzoekers van Proofpoint hebben nieuw onderzoek gepubliceerd over een vorm van cryptofraude die bekendstaat als "Pig Butchering". In het onderzoek maakt Proofpoint duidelijk welke stappen cybercriminelen nemen om slachtoffers enorme geldbedragen afhandig te maken met behulp van social engineering. De afgelopen drie maanden zijn de onderzoekers1

‘Klanten energieleveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude’

‘Klanten energieleveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude’

Ruim de helft van de Nederlandse energieleveranciers heeft DMARC, een cruciale tool tegen domeinspoofing, niet geïmplementeerd. Hierdoor lopen hun klanten een verhoogd risico op e-mailfraude. Dat blijkt uit onderzoek van cyberbeveiliger Mimecast. Ook hebben veel energieleveranciers DMARC wel geïmplementeerd, maar het niet op de juiste manier gecon1

KPN Security : Deel webshops voert niet-bestaande of niet-verdiende keurmerken

KPN Security : Deel webshops voert niet-bestaande of niet-verdiende keurmerken

Bijna 5 procent van de Nederlandse webshops vertoont verdachte kenmerken. Zo voert een deel van de webshops ten onrechte een keurmerk. Sommige webwinkels plaatsen zelfs een niet-bestaand keurmerk. Dat blijkt uit onderzoek van KPN Security onder Nederlandse webwinkels.