Europol: ‘Versleutelde communicatie bemoeilijkt de aanpak van terroristen’

encryptie

Versleutelde communicatie is een groot probleem voor opsporingsinstanties bij het bestrijden van terrorisme. Rob Wainwright, directeur van Europol, noemt encryptie zelfs het grootste probleem waarmee Europol en andere opsporingsinstanties worden geconfronteerd. Wainwright roep techbedrijven op zich te realiseren welke impact encryptie heeft op wetshandhaving.

De directeur van Europol doet zijn uitspraken tegenover de BBC. Wainwright wijst op het feit dat opsporingsinstanties voorheen verdachten relatief eenvoudig uitgebreid konden monitoren. Het brede gebruik van encryptie om communicatie te versleutelen bemoeilijkt deze surveillance, wat het moeilijker maakt terroristen aan te pakken.

‘Teleurgesteld in techbedrijven’

Wainwright geeft aan teleurgesteld te zijn in techbedrijven, die juist inzetten op het steeds zwaarder beveiligen en versleutelen van communicatie. De Europol-directeur doelt hiermee onder andere op de introductie van encryptie bij veel grote techbedrijven, maar ook de opkomst van apps die specifiek gericht zijn op versleutelde communicatie. Wainwright stelt dat dit de problemen om communicatie van ‘de gevaarlijkste mensen die het internet misbruiken’ af te luisten.

De directeur is van mening dat er betere wetgeving zou moeten zijn om misbruik van het internet tegen te gaan. Hierbij zou de juiste balans moeten worden gevonden met privacyregels.

Lees ook
C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder, Praktijk voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaat voor veilig e-mailen gebruikmaken van Fenestrae Bastion 365. Met de oplossing kunnen de medewerkers van praktijk Snijder vertrouwelijke persoonsgegevens en medische informatie veilig mailen naar zorgprofessionals en patiënten middels Microsoft Office 365. Bastion 365 is de oplossing die ervoo1

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1