Europol pakt cybercriminelen op die voor miljoenen bij Europese bedrijven fraudeerden

Een groep cybercriminelen is gisteren tijdens een internationale actie waarbij ook Europol betrokken was opgerold. De groep was actief in België, Georgië, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 49 verdachten zijn opgepakt. Samen zouden zij voor 6 miljoen euro hebben gefraudeerd bij onder andere Europese bedrijven.

De internationale actie werd geleid door Europol’s European Cybercrime Centre (EC3) en Eurojust, dat wordt geleidt door de Italiaanse Polizia di Stato, de Spaanse nationale politie en de Poolse politie en ondersteund door Britse opsporingsinstanties. De criminelen groepering zou op grote schaal online fraude hebben gepleegd, waarbij in korte tijd zo’n 6 miljoen euro zou zijn buitgemaakt.

Man-in-the-middle

De groep voerde man-in-the-middle aanvallen uit, waarbij de criminelen zichzelf tussen een server en een gebruiker plaatsen. Daarnaast zouden zij bedrijfsnetwerken van verschillende middelgrote en grote Europese bedrijven zijn binnengedrongen door deze te hacken en gebruik te maken van social engineering.

Zodra de aanvallers toegang hadden tot zakelijk e-mailverkeer hielden zij alle communicatie in de gaten en gingen op zoek naar facturen. Deze werden aangepast, waarna de klanten werden verzocht de betalingen te voldoen naar rekeningnummers die de aanvallers in beheer hadden. Dit geld werd vervolgens op verschillende manieren omgezet in contant geld. De aanvallers zouden onder andere een complexe reeks transacties hebben uitgevoerd om het geld ongemerkt buiten de Europese Unie te krijgen. De aanvallers zijn volgens Europol voornamelijk afkomstig uit Nigeria, Kameroen en Spanje.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1