Europol: 'Levendige handel in 'Cybercrime-as-a-Service'

ec3-logo

Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de ontwikkeling van cybercrimetools voor andere cybercriminelen. In software om cyberaanvallen te kunnen opzetten is dan ook een levendige handel ontstaan. De software is doorgaans beschikbaar via een 'Crime-as-a-Service' businessmodel. Ook maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van het 'deep web'.

Hiervoor waarschuwt Europol in het nieuwe rapport 'Internet Organised Crime Threat Assessment 2014'. Cybercriminelen zouden steeds vaker het deep web gebruiken om activiteiten verborgen te houden. Zo wordt op dit 'verborgen' gedeelte van het internet gehandeld in illegale goederen zoals gestolen persoonlijke gegevens, creditcardgegevens of nagemaakte identiteitsbestanden. Ook zijn allerlei illegale zaken te koop als wapens, drugs en kinderporno. Het deep web kan volgens Europol worden gezien als de drijvende kracht achter de evolutie van cybercrime.

Legitieme diensten

Ook zetten cybercriminelen in toenemende mate legitieme diensten in voor illegale doeleinden. Denk hierbij aan anonimiseringstools als het Tor Project, encryptiesoftware en virtuele betaalmiddelen zoals Bitcoins.

De aanpak van cybercriminelen is niet eenvoudig. Europol stelt dat cybercriminelen vooral opereren vanaf locaties buiten de Europese Unie. Dit maakt het dan ook lastig de criminelen na opsporing daadwerkelijk te vervolgen. Ook de onvoldoende beschikbare juridische middelen en de minimale capaciteit om cybercrime aan te pakken in dit soort landen staat de aanpak van cybercrime in de weg.

European Cybercrime Centre

Europol benadrukt in het rapport de rol die Europol's European Cybercrime Centre (EC3) kan spelen in de aanpak van cybercrime. EC3 kan een platform vormen voor de uitwisseling van zowel informatie als inlichtingen en als bron van voor zowel technische als tactische expertise. EC3 kan daarnaast de ondersteuning en coördinatie leveren die nodig is voor een gezamenlijke onderzoek naar cybercrime waarin meerdere landen betrokken zijn.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

De scheidslijn tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) is aan het vervagen. Om goed te functioneren zijn OT-apparaten steeds afhankelijker van data en IoT-functies. Dat zorgt echter ook voor een verhoogd risico en nieuwe securityuitdagingen. Securityleverancier TXOne specialiseert zich op het snijvlak waar IT en OT overl1