Europol haalt 999 websites offline voor verkoop van namaakproducten

Europol heeft 999 websites offline gehaald die namaakproducten verkochten. Het offline halen van de websites is onderdeel van de internationale operatie ‘In Our Sites VI’ (IOS VI).

In de grootschalige actie tegen de online verkoop van namaakproducten waren opsporingsinstanties betrokken uit België, Bulgarije, Colombia, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Kroatië, IJsland, Italië, Letland, Luxemburg, Macedonië, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De actie is gecoördineerd door Europol in samenwerking met de U.S. Immigration and Customs Enforcement Homeland Security Investigations.

De campagne In Our Sites van Europol bestaat al vier jaar. Eerder werden binnen de campagne vijf andere grootschalige operaties uitgevoerd. Het gaat hierbij om:

  • IOS I - Gericht op het offline halen van websites met namaakgoederen door autoriteiten in Europa en de Verenigde Staten
  • IOS II - Gericht op internetdomeinen die werden gebruikt voor de verkoop van namaakproducten. 328 domeinen zijn offline gehaald.
  • IOS III - Gericht op domeinnamen die worden gebruikt voor frauduleuze praktijken. 690 domeinnamen zijn in de actie aangepakt.
  • IOS IV - Gericht op de verkoop van namaakproducten. 188 domeinnamen zijn offline gehaald.
  • IOS V - Gericht op de verkoop van nagemaakte producten. 292 domeinnamen zijn aangepakt.