Europol en FBI rollen digitale ondergrondse marktplaatsen op

tor-ondergrondse-marktplaatsen

Europol maakt bekend in samenwerking met opsporingsinstanties wereldwijd een grootschalige actie te hebben ondernomen tegen ondergrondse marktplaatsen die actief zijn op het Tor-netwerk. 16 Europese landen zijn samen met de Verenigde Staten in actie gekomen tegen de marktplaatsen. Onder andere Silk Road 2 is tijdens de actie uit de lucht gehaald.

De actie Operation Enomous is gericht op het stoppen van de verkoop, distributie en promotie van illegale en schadelijke goederen, waaronder wapens en drugs. Deze goederen waren verkrijgbaar via de ondergrondse marktplaatsen. Operation Enomous is gecoördineerd door Europol's European Cybercrime Centre (EC3), de FBI, de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement, Homeland Security Investigations en Eurojust.

1 miljoen dollar aan bitcoins

In totaal is ongeveer 1 miljoen dollar aan bitcoins, 180.000 euro aan contant geld, drugs, goud en zilver in beslag genomen. Daarnaast zijn 17 handelaren en beheerders van de marktplaatsen gearresteerd en zijn 410 servers uit de lucht gehaald. Onder deze arrestanten bevindt zich ook het brein achter Silk Road 2, de opvolger van de beruchte ondergrondse marktplaats Silk Road die vorig jaar al door de FBI uit de lucht werd gehaald.

"Vandaag hebben we laten zien dat we samen in staat zijn op efficiënte wijze vitale criminelen infrastructuren te verwijderen die serieuze vormen van georganiseerde misdaad ondersteunen. We verwijderen deze diensten niet alleen van het 'open internet', maar pakken ditmaal ook diensten aan op het Darknet waarvoor gebruik wordt gemaakt van Tor. Criminelen op het Darknet hebben lange tijd gedacht zich buiten het bereik van de armen van de wet te bevinden. We kunnen nu laten zien dat zij niet onzichtbaar of onaantastbaar zijn. Criminelen kunnen vluchten, maar zich niet verstoppen. Wij zullen ons werk voortzetten", zegt Troels Oerting, hoofd van het EC3.