Europol en de Nederlandse politie treden op tegen jonge DDoS-ers

europol-ec3

34 mensen zijn opgepakt tijdens een gezamenlijke actie van Europol, de Nederlandse politie en andere Europese opsporingsinstanties gericht op jonge cybercriminelen die zich bezig houden met DDoS-aanvallen. Ook zijn 101 verdachten ondervraagd. Deze personen hebben een waarschuwing gekregen voor hun activiteiten.

De actie is gericht op jonge cybercriminelen, waarvan het merendeel jonger is dan 20. De gearresteerde verdachten worden ervan verdacht tegen betaling stressers en booters af te nemen, diensten waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden opgezet tegen bijvoorbeeld websites en servers. Veel van deze jongeren zouden zich hiermee voor de lol bezig houden, maar overzien niet goed de consequenties van hun acties.

Ogenschijnlijk onschuldige activiteiten

“De hedendaagse generatie staat dichter bij technologie dan ooit te voren, wat de potentie heeft om de dreiging van cybercriminaliteit te versterken. Veel IT-enthousiasten raken op jonge leeftijd betrokken bij ogenschijnlijk onschuldige cybercriminelen activiteiten, en zijn zich niet bewust van de consequenties die dergelijke misdaden kunnen hebben. Het dialoog aangaan met deze jonge gebruikers om te voorkomen dat zij het criminele pad op gaan en hen helpen te begrijpen hoe zij hun vaardigheden op een meer constructieve wijze kunnen inzetten zou dan ook één van de belangrijkste prioriteiten van opsporingsinstanties moeten zijn”, aldus Steven Wilson, hoofd van Europol’s European Cybercrime Centre (EC3).

Europol waarschuwt dat de straffen op cybercriminaliteit fors kunnen zijn en daarnaast het toekomstperspectief van jongeren kunnen beschadigen. Ook wijst de Europese opsporingsinstanties op de vaardigheden en kennis van deze jongeren, die onder andere ingezet kan worden voor programmeren, cybersecurity en andere IT-gerelateerde vakgebieden waar veel vraag is naar vakbekwaam personeel.

Voorlichtingscampagne

Daarnaast is een voorlichtingscampagne gestart in alle deelnemende landen om het bewustzijn onder jongeren te vergroten over de risico’s van cybercrime. Meer informatie is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

KPN, het NCSC (Nationale Cyber Security Centrum), Team High Tech Crime Unit van de politie en TNO hebben gezamenlijk het rapport  'Cyber Security Perspectives 2013' uitgebracht.  De vier organisaties die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van cybercriminaliteit schetsen hierin een beeld over de digitale veiligheid in Nederland. Deze wee1

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1