Europol en de Nederlandse politie treden op tegen jonge DDoS-ers

europol-ec3

34 mensen zijn opgepakt tijdens een gezamenlijke actie van Europol, de Nederlandse politie en andere Europese opsporingsinstanties gericht op jonge cybercriminelen die zich bezig houden met DDoS-aanvallen. Ook zijn 101 verdachten ondervraagd. Deze personen hebben een waarschuwing gekregen voor hun activiteiten.

De actie is gericht op jonge cybercriminelen, waarvan het merendeel jonger is dan 20. De gearresteerde verdachten worden ervan verdacht tegen betaling stressers en booters af te nemen, diensten waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden opgezet tegen bijvoorbeeld websites en servers. Veel van deze jongeren zouden zich hiermee voor de lol bezig houden, maar overzien niet goed de consequenties van hun acties.

Ogenschijnlijk onschuldige activiteiten

“De hedendaagse generatie staat dichter bij technologie dan ooit te voren, wat de potentie heeft om de dreiging van cybercriminaliteit te versterken. Veel IT-enthousiasten raken op jonge leeftijd betrokken bij ogenschijnlijk onschuldige cybercriminelen activiteiten, en zijn zich niet bewust van de consequenties die dergelijke misdaden kunnen hebben. Het dialoog aangaan met deze jonge gebruikers om te voorkomen dat zij het criminele pad op gaan en hen helpen te begrijpen hoe zij hun vaardigheden op een meer constructieve wijze kunnen inzetten zou dan ook één van de belangrijkste prioriteiten van opsporingsinstanties moeten zijn”, aldus Steven Wilson, hoofd van Europol’s European Cybercrime Centre (EC3).

Europol waarschuwt dat de straffen op cybercriminaliteit fors kunnen zijn en daarnaast het toekomstperspectief van jongeren kunnen beschadigen. Ook wijst de Europese opsporingsinstanties op de vaardigheden en kennis van deze jongeren, die onder andere ingezet kan worden voor programmeren, cybersecurity en andere IT-gerelateerde vakgebieden waar veel vraag is naar vakbekwaam personeel.

Voorlichtingscampagne

Daarnaast is een voorlichtingscampagne gestart in alle deelnemende landen om het bewustzijn onder jongeren te vergroten over de risico’s van cybercrime. Meer informatie is hier te vinden.

Lees ook
Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

Stichting NBIP: 'DDoS-aanvallen worden niet groter, maar slimmer'

Als het over DDoS-aanvallen gaat, wordt er veel gesproken over grote en complexe aanvallen. Maar in 2017 zijn DDoS-aanvallen juist minder groot geworden. Dat constateert de Stichting Nederlandse Beheersorganisatie Internet Providers in het DDoS data rapport 2017.  Dit rapport laat niet alleen zien dat deze aanvallen juist minder groot worden, maar ook veel doelmatiger en slimmer worden uitgevoerd. DDoS-aanvallen zijn relatief makkelijk uit te voeren en te kopen en de methoden om een aanval uit te voeren zijn in 2017 vernuftiger geworden. “De uitvoerder van een DDoS-aanval gaat niet langer uit van...

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Het aantal malwareaanvallen is fors gestegen. Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van Microsoft Office-documenten om kwaadaardige payloads te verspreiden. Hierdoor waarschuwt WatchGuard Technologies in zijn Internet Security Report over het vierde kwartaal van 2017. De beveiligingsspecialist baseert zich op analyse van data verzameld door Firebox...