Europol: ‘Burgers zullen deel van hun privacy moeten opgeven voor veiligheid’

robwainwrighteuropol

Het is noodzakelijk de juiste balans te vinden tussen privacy en IT-beveiliging. Hierbij is niet te voorkomen dat burgers een deel van hun privacy moeten inleveren in ruil voor hun veiligheid.

Dit heeft Rob Wainwright, directeur van Europol, gezegd tijdens een toespraak in Den Haag. Wainwright benadrukt dat de discussie over de balans tussen privacy en digitale veiligheid geen eenvoudige is. Europol noemt sterke encryptie en anonimiseringstechnologieën van groot belang en wijst erop dat er allerlei omstandigheden zijn waarin deze technologieën voor legitieme doeleinden kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan het beschermen van de privacy van burgers, het afschermen van bronnen van journalisten en het beveiligen van gevoelige communicatie van legers en opsporingsinstanties.

Constructief en allesomvattend debat

De inzet en effectiviteit van deze maatregelen speelt cybercriminelen echter ook in de kaart, door hen de mogelijkheid te geven hun identiteit en locatie af te schermen, communicatie te beveiligen en financiële transacties te verbergen. Dit beperkt opsporingsinstanties in hun mogelijkheden criminaliteit en terrorisme aan te pakken. Wainwright stelt daarom dat een constructief en allesomvattend debat nodig is over privacy en IT-beveiliging.

Volgens Wainwright blijkt ook steeds vaker dat de tools en diensten die zowel cybercriminelen als terroristen gebruiken steeds vaker overlappen. Deze tools worden op ondergrondse marktplaatsen kant-en-klaar aangeboden, waardoor kwaadwillenden zelf niet meer over technische kennis hoeven te beschikken.

‘Privacy en veiligheid zijn onderdeel van mensenrechten’

Ook stelt Wainwright dat privacy en veiligheid niet als losstaande rechten gezien zouden moeten worden. Beide maken onderdeel uit van meerdere mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Het beschermen van deze rechten is één van de kerntaken van opsporingsinstanties. Wainwright spreekt hierbij van een soort sociaal contract, waarmee burgers een deel van hun individuele macht afstaan binnen gedefinieerde en gereguleerde grenzen. Hierbij offeren zij een deel van hun privacy op voor veiligheid.

De directeur van Europol trekt hierbij de vergelijking naar de fysieke wereld, waarin burgers ook allerlei concessies doen op het gebied van privacy om hun veiligheid te vergroten. Denk hierbij aan veiligheidsmaatregelen op vliegvelden, maar ook de monitoring van banktransacties.

Meer over
Lees ook
C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.