Europese veiligheidsvraagstukken staan centraal op internationale veiligheidsconferentie in Den Haag

Nederland is op 1 en 2 juni in navolging van de Nucleair Security Summit en de Global Conference on Cyber Space opnieuw het gastland van een internationale veiligheidsconferentie. Op het Security Research & Innovation Event (SRIE2016) komen internationale bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen om de huidige veiligheidsvraagstukken van Europa te bespreken waaronder terrorisme, grensbewaking, cybercrime en fraude. Ook worden er afspraken gemaakt hoe er beter internationaal samengewerkt kan worden.

SRIE2016 wordt georganiseerd door het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) in samenwerking met met de Europese Commissie, het Europese netwerk voor politie technologie (ENLETS) en vele partners het Security Research & Innovation Event (SRIE2016). Op de conferentie kunnen verschillende paneldiscussies, diverse workshops, een 'Innovation Room' en matchmakingprogramma worden bijgewoond. Het event wordt geopend door minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie.

‘Internationale samenwerking is cruciaal’

Van der Steur: "Internationale samenwerking, onderzoek en innovaties op gebied van veiligheid zijn cruciaal voor de veiligheid van onze samenleving. Ik ben dan ook erg verheugd dat Nederland deze conferentie host. Het laat zien dat ons land - onder andere door de aanwezigheid van HSD - internationaal erkend wordt als plek waar veiligheidsuitdagingen besproken kunnen worden. Het is dan ook mooi om te zien dat ENLETS en de FIOD de afgelopen periode al het voortouw hebben genomen om met hun Europese collega's te kijken hoe zij deze internationale samenwerking goed georganiseerd kunnen krijgen."

Het event brengt belangrijke internationale belanghebbenden samen, zoals beleidsmakers, ondernemers, academici, projectcoördinatoren en (Europese) eindgebruikers zoals de politiediensten en FIOD. Deze diversiteit aan bezoekers garandeert nieuwe inzichten over innovatieve aanpakken en producten om burgers te beschermen. De behoeftes van de eindgebruikers hebben hierbij prioriteit. Daarom heeft het European Network of Law Enforcement Technology Services (ENLETS) in aanloop naar het event een aantal workshops georganiseerd met deze eindgebruikers. Tijdens deze bijeenkomsten zijn concrete veiligheidsvragen bij de eindgebruikers opgehaald en is gekeken hoe zij kunnen profiteren van onderzoek en innovaties om zo hun operationele capaciteiten te versterken.

Horizon2020: Secure Societies

Het Security Research & Innovation Event sluit aan op het Europese Horizon2020 programma dat subsidies beschikbaar stelt voor onder andere onderzoek en innovatieve projecten op gebied van secure societies, waarbij internationale samenwerking centraal staat.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1