Europese veiligheidsvraagstukken staan centraal op internationale veiligheidsconferentie in Den Haag

Nederland is op 1 en 2 juni in navolging van de Nucleair Security Summit en de Global Conference on Cyber Space opnieuw het gastland van een internationale veiligheidsconferentie. Op het Security Research & Innovation Event (SRIE2016) komen internationale bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen om de huidige veiligheidsvraagstukken van Europa te bespreken waaronder terrorisme, grensbewaking, cybercrime en fraude. Ook worden er afspraken gemaakt hoe er beter internationaal samengewerkt kan worden.

SRIE2016 wordt georganiseerd door het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) in samenwerking met met de Europese Commissie, het Europese netwerk voor politie technologie (ENLETS) en vele partners het Security Research & Innovation Event (SRIE2016). Op de conferentie kunnen verschillende paneldiscussies, diverse workshops, een 'Innovation Room' en matchmakingprogramma worden bijgewoond. Het event wordt geopend door minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie.

‘Internationale samenwerking is cruciaal’

Van der Steur: "Internationale samenwerking, onderzoek en innovaties op gebied van veiligheid zijn cruciaal voor de veiligheid van onze samenleving. Ik ben dan ook erg verheugd dat Nederland deze conferentie host. Het laat zien dat ons land - onder andere door de aanwezigheid van HSD - internationaal erkend wordt als plek waar veiligheidsuitdagingen besproken kunnen worden. Het is dan ook mooi om te zien dat ENLETS en de FIOD de afgelopen periode al het voortouw hebben genomen om met hun Europese collega's te kijken hoe zij deze internationale samenwerking goed georganiseerd kunnen krijgen."

Het event brengt belangrijke internationale belanghebbenden samen, zoals beleidsmakers, ondernemers, academici, projectcoördinatoren en (Europese) eindgebruikers zoals de politiediensten en FIOD. Deze diversiteit aan bezoekers garandeert nieuwe inzichten over innovatieve aanpakken en producten om burgers te beschermen. De behoeftes van de eindgebruikers hebben hierbij prioriteit. Daarom heeft het European Network of Law Enforcement Technology Services (ENLETS) in aanloop naar het event een aantal workshops georganiseerd met deze eindgebruikers. Tijdens deze bijeenkomsten zijn concrete veiligheidsvragen bij de eindgebruikers opgehaald en is gekeken hoe zij kunnen profiteren van onderzoek en innovaties om zo hun operationele capaciteiten te versterken.

Horizon2020: Secure Societies

Het Security Research & Innovation Event sluit aan op het Europese Horizon2020 programma dat subsidies beschikbaar stelt voor onder andere onderzoek en innovatieve projecten op gebied van secure societies, waarbij internationale samenwerking centraal staat.

Lees ook
Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Het aantal malwareaanvallen is fors gestegen. Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van Microsoft Office-documenten om kwaadaardige payloads te verspreiden. Hierdoor waarschuwt WatchGuard Technologies in zijn Internet Security Report over het vierde kwartaal van 2017. De beveiligingsspecialist baseert zich op analyse van data verzameld door Firebox...

CVE-2017-0199 is meest misbruikte kwetsbaarheid van 2017

CVE-2017-0199 is meest misbruikte kwetsbaarheid van 2017

De meest misbruikte kwetsbaarheid in 2017 was CVE-2017-0199. Dit beveiligingsprobleem in meerdere Microsoft Office producten en stelt aanvallers in staat een Visual Basic script met Powershell commando's te downloaden en uit te voeren. De kwetsbaarheid werd onder andere veel gebruikt voor phishing aanvallen. Dit blijkt uit onderzoek van Recorded Futures....