Europees Parlement stemt in met strengere regels voor data-uitwisseling EU en VS

europese-unie

Het Europees Parlement stemt in met een databeschermingswet die de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) in juni hebben ondertekend. De wet legt opsporingsinstanties in zowel de EU als VS strengere regels voor het uitwisseling van gegevens over Europese en Amerikaanse burgers.

Het gaat om de ‘Umbrella Agreement’, die persoonlijke gegevens zoals naam, adresgegevens en gegevens over een eventueel strafblad moet beschermen tegen misbruik. Dergelijke gegevens mogen worden uitgewisseld in het kader van bijvoorbeeld strafvervolging of het voorkomen van misdaden als terrorisme.

Burgers hebben voortaan het recht om te weten waar hun gegevens voor worden gebruikt. Daarnaast worden maximale bewaartermijnen ingesteld die moeten voorkomen dat gedeelde gegevens oneindig worden bewaard. Ook is afgesproken dat toezichthouders gaan controleren of opsporingsinstanties zich houden aan de nieuwe wet en hun bevoegdheden niet te ver oprekken. Indien Europese burgers tot slot van mening zijn dat Amerikaanse overheidsdiensten hun privacy ten onrechte schenden kunnen zij naar de rechter stappen. In dit geval hebben Europeanen dezelfde rechten als Amerikanen.