Eurocommissaris King: ‘EU heeft cybercrime onderschat’

europese-unie

De Europese Unie (EU) heeft de dreiging die uitgaat van cybercrime onderschat. “Cybercrime groeit veel sneller dat we naar mijn idee hadden verwacht”, zegt Julian King, Eurocommissaris voor Veiligheidsunie.

Dit heeft King gezegd in een interview met EUobserver op de Cybersec conferentie in het Poolse Krakow. “De uitdaging is onszelf te wapenen om met deze problemen om te kunnen gaan, die veel groter, gecompliceerder en veelzijdiger zijn dan we oorspronkelijk hadden aangenomen”, zegt King. De EU sprak in de cybersecurity strategie van de EU uit 2013, waarin de EU de ambitie uitsprak cybercrime drastisch terug te dringen. Dit is echter niet gelukt. Zo wijst King erop dat de hoeveelheid cybercrime in de afgelopen vier jaar is vervijfvoudigd, terwijl deze in de komende twee jaar opnieuw zal verviervoudigen.

ENISA verstevigen

De EU kondigde onlangs aan zijn cybersecurity agentschap ENISA te gaan verstevigen en daarnaast een raamwerk op te gaan zetten voor EU-brede cyberseurity certificaten. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het opzetten van van een netwerk van cybersecurity kenniscentra en een European Cybersecurity Research and Competence Centre.

Desondanks stelt King dat de EU onvoldoende investeert in de aanpak van cybercrime. De Eurocommissaris trekt hierbij de vergelijking met de Verenigde Staten, waar fors meer wordt geïnvesteerd in publiek-private samenwerking op het gebied van cybersecurity. De EU investeert de komende vijf jaar 1,8 miljard euro in publiek-private samenwerking. Dit staat echter in schril contrast met de 14,5 miljard euro die de Verenigde Staten alleen dit jaar al in publiek-private samenwerking op het gebied van cybersecurity steekt. King is dan ook van mening dat de Europese investeringen niet in verhouding staan met de uitdaging die cybercrime vormt.

‘Kenniscentra zouden niet onder ENISA moeten vallen’

King is van mening dat de nieuwe Europese onderzoeks- en kenniscentra op het gebied van cybersecurity niet onder ENISA zouden moeten vallen. “Ik ben van mening dat er verschillende rollen zijn”, aldus King. Zo ziet King een rol weggelegd voor een versterkt ENISA en voor onderzoekscentra op het gebied van cybersecurity. Beide hebben volgens de Eurocommissaris echter andere competenties en concurreren dan ook niet, maar vullen elkaar juist aan. Daarnaast stelt King dat de EU meer moet inzetten op digitale opsporingsactiviteiten.

Het volledige interview met King is te vinden bij EUobserver.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...