Eurocommissaris: Europese Commissie gaat geen backdoors aanbrengen in encryptie’

backdoor

De Europese Commissie is niet van plan backdoors in encryptie af te gaan dwingen. Dit meldt Eurocommissaris Andrus Ansip van Digitale Interne Markt aan het Europees Parlement.

Dit meldt EurActiv. Ansip reageert op geruchten dat de Europese Commissie via backdoors in encryptie wil zeker stellen beveiligde communicatie van Europese burgers af te kunnen luisteren. Encryptie is opsporingsinstanties en inlichtingendiensten namelijk een doorn in het oog. Zo riep Rob Wainwright, directeur van Europol, onlangs nog op zware encryptie aan banden te leggen aangezien dit de aanpak van criminaliteit in de weg zou staan.

Vertrouwen van burgerts is van groot belang

De Eurocommissaris stelt echter dat het vertrouwen van burgers van groot belang is. De Europese Commissie zou dit vertrouwen dan ook niet willen ondermijnen door backdoors af te dwingen in encryptie. Ansip stelt dat de commissie nooit dergelijke plannen heeft gehad.

Ook in het buitenland is er weerstand tegen backdoors in encryptie. Zo riep een fors aantal Amerikaanse techbedrijven in een brief president Obama op geen wetten aan te nemen die encryptie ondermijnen. De brief is ondertekend door ruim 140 techbedrijven, universiteiten, beveiligingsexperts en burgerrechtenorganisaties.

Meer over
Lees ook
Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1