EU en VS slagen er niet in tijdig een dataverdrag af te sluiten

europese-unie

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) hebben de officiële deadline voor het afsluiten van een nieuw dataverdrag gemist. Europese toezichthouders hebben de EU en VS tot eind januari om een verdrag te presenteren dat het ongeldig verklaarde Safe Harbour verdrag vervangt.

Het Safe Harbour verdrag werd in oktober 2015 ongeldig verklaard door het Europees Hof van Justitie. Het hof oordeelde dat het verdrag de veiligheid van Europese data die in de VS wordt opgeslagen onvoldoende waarborgt. Het verdrag bood bedrijven een juridische basis om data te kunnen uitwisselen met de VS.

Maatregelen van toezichthouders

Europese toezichthouders kondigden eerder al aan vanaf eind januari op te zullen treden tegen partijen die ondanks het ontbreken van een dataverdrag tussen de EU en VS data uitwisselen met de VS. Wat dit in de praktijk betekent is onduidelijk; mogelijk krijgen partijen boetes opgelegd van den toezichthouders.

De officiële deadline van de toezichthouders is dus inmiddels verlopen. De toezichthouders komen dinsdag 2 januari bijeen voor overleg. Op woensdag 3 januari geven zij tijdens een persconferentie meer duidelijkheid. Mogelijk leggen de EU en VS voor deze persconferentie alsnog een vervangend verdrag op tafel.

Lees ook
Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie