ESET: ‘Paniek over database met miljoenen Nederlandse wachtwoorden onnodig’

Nederlanders hoeven zich geen grote zorgen te maken over de database met naar schatting 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden, die sinds afgelopen vrijdag door iedereen te doorzoeken is. Dat meent althans IT-beveiliger ESET Nederland. Volgens dit security-bedrijf bestaat de database nagenoeg zeker volledig uit reeds bekende datalekken, waaronder die van LinkedIn uit 2012.

Deze lekken zijn al meermalen online verschenen en Nederlanders zijn er sindsdien al verschillende keren op geattendeerd om de ontdekte wachtwoorden aan te passen. ESET stelt dat daarom nu geen acuut verhoogde dreiging is.

Bewustzijn

Dave Maasland, Directeur ESET Nederland: “Nederlanders beseffen steeds beter hoe kwetsbaar hun privacy online is. Dit lek, en bijvoorbeeld het Facebook-schandaal tonen aan hoe snel allerlei gegevens op straat liggen. Onder andere het beveiligen van je gegevens met sterke wachtwoorden verkleint de kans op misbruik, maar volledig waterdicht is een systeem van wachtwoorden niet. Hoewel steeds meer stemmen opgaan voor het gebruik van moderne beveiligingstechnieken zoals – ook niet zaligmakende – biometrie, blijven wachtwoorden voorlopig nog wel bestaan. Daarom is het belangrijk te focussen op hoe de omgang met wachtwoorden verder te verbeteren.”

Misbruik

De zoekmachine maakt het eenvoudig om wachtwoorden te achterhalen én er vervolgens misbruik van te maken. ESET adviseert Nederlanders die hun emailadres in de zoekmachine terugvinden én waarvan het gelekte wachtwoord nog steeds in gebruik is, deze wachtwoorden allemaal te wijzigingen. De zoekmachine toont de eerste twee karakters van het wachtwoord, waardoor het eenvoudiger is om de wachtwoorden te raden.

Stappen voor beveiliging

Om misbruik van wachtwoorden in het algemeen zo goed mogelijk te voorkomen, raadt ESET aan om een wachtwoordkluis en sterke, het liefst lange wachtwoorden te gebruiken. Bovendien moeten beveiligingsvragen voor het herstel of het veranderen van wachtwoorden van hoog niveau zijn. Ook moeten wachtwoorden niet worden hergebruikt. Daarnaast is het noodzakelijk om meldingen van verdachte of vreemde activiteiten – zoals externe inlogpogingen – goed in de gaten te houden. Het regelmatig updaten van security-software en focussen op security-training van personeel helpt ook bij het bestrijden van wachtwoorddiefstal.

 
Meer over
Lees ook
Onderzoek Beyond Identity: driekwart van alle werkgevers heeft last van ex-werknemers die misbruik maken van oude toegangsrechten

Onderzoek Beyond Identity: driekwart van alle werkgevers heeft last van ex-werknemers die misbruik maken van oude toegangsrechten

Beyond Identity, de aanbieder van phishing-bestendige multi-factor authentication (MFA), maakt de resultaten bekend van een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Fractl Research. Uit vraaggesprekken met werknemers die recent van baan zijn gewisseld, bleek dat de overgrote meerderheid (83%) nog altijd toegang heeft tot gebruikersaccounts bij een voorma1

Beyond Identity: 41 procent werknemers deelt wachtwoorden met collega’s

Beyond Identity: 41 procent werknemers deelt wachtwoorden met collega’s

Beyond Identity, leverancier van passwordless oplossingen voor identiteitsbeheer, heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van wachtwoorden op het werk. Meer dan duizend werknemers zijn aan de tand gevoeld over welke manieren zij gebruiken om wachtwoorden te onthouden en met wie en hoe zij wachtwoorden van zakelijke accounts delen.

Beyond Identity waarschuwt: kans op gelekte wachtwoorden neemt snel toe

Beyond Identity waarschuwt: kans op gelekte wachtwoorden neemt snel toe

Beyond Identity, leverancier van wachtwoordloze oplossingen voor identiteitsbeheer, waarschuwt voor toenemende kans op gelekte wachtwoorden, waardoor cybercriminelen eenvoudig toegang tot bedrijfsgegevens krijgen.