ESET publiceert het ESET Threat Report: Q2 2020

ESET Threat Report: Q2 2020

Cybercriminelen maken dankbaar gebruik van de veranderingen door de Corona pandemie

ESET publiceert haar Threat Report over Q2 2020, waarin belangrijke statistieken van ESET-detectiesystemen worden samengevat en opmerkelijke voorbeelden van ESET's cybersecurityonderzoek worden uitgelicht. Het Threat Report omvat tevens exclusieve, nog niet eerder verschenen ESET-onderzoeksupdates.  

Uit het Threat Report over Q2 blijkt onder andere dat de bedreigingen in verband met de COVID-19-crisis het cybersecuritylandschap in het tweede kwartaal van 2020 hebben bepaald. "Onze telemetrie toonde een voortdurende toestroom van COVID-19 lokmiddelen in web- en e-mailaanvallen, evenals een toename van aanvallen gericht op Remote Desktop Protocol. De aanhoudende pogingen om RDP-verbindingen tot stand te brengen zijn sinds het begin van dit jaar meer dan verdubbeld", aldus Roman Kováč, Chief Research Officer van ESET.

Het ESET Threat Report Q2 2020 geeft een overzicht van de belangrijkste bevindingen als ook de prestaties van de ESET-onderzoekers. Zo analyseerden ze bijvoorbeeld een ransomware-operatie gericht op Android-gebruikers in Canada onder de dekmantel van een COVID-19 traceringsapp. “We hebben deze operatie zo snel mogelijk stopgezet en de slachtoffers voorzien van een decryptor,” zegt Roman Kováč.  

ESET-onderzoekers ontdekten onder meer Operation In(ter)ception, een operatie die gericht was op voorname lucht- en ruimtevaartbedrijven; onthulden de modus operandi van de ongrijpbare InvisiMole groep; en ontleedden Ramsay, een cyberspionage toolkit die zich richtte op air gapped netwerken. Een aantal exclusieve onderzoeken die in het Q2 2020 Threat Report worden gepresenteerd hebben betrekking op kwaadwillige Google Chrome-extensies gericht op hardware-portemonnees voor cryptocurrencies, een hernieuwde gerichte aanval op een universiteit in Hongkong door de Winnti Group, als ook verdere gerichte aanvallen op spraakmakende militaire en defensiebedrijven in Brazilië, Tsjechië, Qatar, Turkije en Oekraïne door de aanvallers achter Operatie In(ter)ception. 

Naast deze bevindingen biedt het ESET Q2 2020 Threat Report ook een overzicht van ESETs bijdragen aan de MITRE ATT&CK-kennisbank, evenals uitnodigingen voor komende ESET-conferentiegesprekken en -workshops. Tot slot biedt deze editie van het ESET Threat Report voor het eerst een aanvulling met daarin lokale trends en statistieken omtrent het Nederlandse dreigingslandschap. 

Lees ook
Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke bev1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

De CISO community en het bijbehorende CISO Platform Nederland zijn een feit. De nieuwe combinatie ondersteunt Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid. Doel is samenwerken, kennisdelen, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbehee1