ESET publiceert het ESET Threat Report: Q2 2020

ESET Threat Report: Q2 2020

Cybercriminelen maken dankbaar gebruik van de veranderingen door de Corona pandemie

ESET publiceert haar Threat Report over Q2 2020, waarin belangrijke statistieken van ESET-detectiesystemen worden samengevat en opmerkelijke voorbeelden van ESET's cybersecurityonderzoek worden uitgelicht. Het Threat Report omvat tevens exclusieve, nog niet eerder verschenen ESET-onderzoeksupdates.  

Uit het Threat Report over Q2 blijkt onder andere dat de bedreigingen in verband met de COVID-19-crisis het cybersecuritylandschap in het tweede kwartaal van 2020 hebben bepaald. "Onze telemetrie toonde een voortdurende toestroom van COVID-19 lokmiddelen in web- en e-mailaanvallen, evenals een toename van aanvallen gericht op Remote Desktop Protocol. De aanhoudende pogingen om RDP-verbindingen tot stand te brengen zijn sinds het begin van dit jaar meer dan verdubbeld", aldus Roman Kováč, Chief Research Officer van ESET.

Het ESET Threat Report Q2 2020 geeft een overzicht van de belangrijkste bevindingen als ook de prestaties van de ESET-onderzoekers. Zo analyseerden ze bijvoorbeeld een ransomware-operatie gericht op Android-gebruikers in Canada onder de dekmantel van een COVID-19 traceringsapp. “We hebben deze operatie zo snel mogelijk stopgezet en de slachtoffers voorzien van een decryptor,” zegt Roman Kováč.  

ESET-onderzoekers ontdekten onder meer Operation In(ter)ception, een operatie die gericht was op voorname lucht- en ruimtevaartbedrijven; onthulden de modus operandi van de ongrijpbare InvisiMole groep; en ontleedden Ramsay, een cyberspionage toolkit die zich richtte op air gapped netwerken. Een aantal exclusieve onderzoeken die in het Q2 2020 Threat Report worden gepresenteerd hebben betrekking op kwaadwillige Google Chrome-extensies gericht op hardware-portemonnees voor cryptocurrencies, een hernieuwde gerichte aanval op een universiteit in Hongkong door de Winnti Group, als ook verdere gerichte aanvallen op spraakmakende militaire en defensiebedrijven in Brazilië, Tsjechië, Qatar, Turkije en Oekraïne door de aanvallers achter Operatie In(ter)ception. 

Naast deze bevindingen biedt het ESET Q2 2020 Threat Report ook een overzicht van ESETs bijdragen aan de MITRE ATT&CK-kennisbank, evenals uitnodigingen voor komende ESET-conferentiegesprekken en -workshops. Tot slot biedt deze editie van het ESET Threat Report voor het eerst een aanvulling met daarin lokale trends en statistieken omtrent het Nederlandse dreigingslandschap. 

Lees ook
Flowmon versnelt anomaliedetectie tegen cyberaanvallen

Flowmon versnelt anomaliedetectie tegen cyberaanvallen

Flowmon Networks introduceert ADS 11, een nieuw ontworpen versie van het Anomaly Detection System. Dankzij diverse interface- en performanceverbeteringen, ruisvrije inzichten en rapportages en een grotere schaalbaarheid, kunnen klanten veel sneller reageren op cyberaanvallen en andere security-incidenten. ADS 11 maakt tevens een aantal handmatige controles...

IDC MarketScape: NTT gepositioneerd als leider in IDC MarketScape for Worldwide Managed Security Services 2020

IDC MarketScape: NTT gepositioneerd als leider in IDC MarketScape for Worldwide Managed Security Services 2020

NTT Ltd, de wereldwijde global technology services provider, is gepositioneerd als leider in IDC MarketScape: Worldwide Managed Security Services (MSS) 2020 (doc #US46235320, september 2020). Het rapport benadrukt het gemak van zakendoen met NTT, en erkent NTT’s threat intelligence en nauwkeurige threat-detectiecapaciteiten.

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

Vorige week werd aangekondigd dat diverse handhavingsinstanties gaan samenwerken om CEO-fraude aan te pakken. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe ze gestopt kunnen worden.