ESET ontdekt Industroyer, de gevaarlijkste malware gericht op industriële systemen sinds Stuxnet

De cyberaanval waardoor de Oekraïense hoofdstad Kiev in december 2016 een uur lang zonder stroom zat, is waarschijnlijk veroorzaakt door de malware Win32/Industroyer. Onderzoekers van IT-beveiliger ESET vonden sporen van deze geavanceerde en extreem gevaarlijke malware, die in staat is om aanzienlijke schade aan te richten aan een elektriciteitsnetwerk en andere, kritieke infrastructuur. ESET waarschuwt dat een Industroyer-aanval ook in Nederland kan plaatsvinden.

ESET beschouwt Industroyer als de grootste bedreiging voor industriële controlesystemen sinds Stuxnet. Die malware wordt gezien als één van de slimste en gevaarlijkste malware ooit. De aangetroffen variant van Industroyer was specifiek gericht op één organisatie in Oekraïne. Maar het is erg eenvoudig om de malware aan te passen en te gebruiken voor een aanval op organisaties overal ter wereld.

eset

Nederland nu gewaarschuwd

Dave Maasland, algemeen directeur ESET Nederland, waarschuwt dat Industroyer ook in ons land grote schade kan aanrichten. “Het is aannemelijk dat verschillende Nederlandse energiebedrijven dezelfde apparatuur gebruiken als hun collega’s in Oekraïne gebruiken voor het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Met een paar minimale aanpassingen kan ook Nederland slachtoffer worden van Industroyer. De aanval in Oekraïne moet voor iedereen ter wereld een wake-upcall zijn, zeker óók in Nederland.”

De impact van Industroyer

Industroyer is een bijzonder gevaarlijke bedreiging, aangezien het in staat is om stroomstationschakelaars en stroomonderbrekers direct te bedienen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van industriële communicatieprotocollen die wereldwijd gebruikt worden in stroomvoorzieningsinfrastructuur, transportcontrolesystemen en andere kritieke infrastructuursystemen (water, gas). Deze schakelaars zijn digitale equivalenten van analoge schakelaars; technisch gezien kunnen ze worden ontworpen om verschillende functies uit te voeren. Zo kan de potentiële impact variëren van het uitzetten van de stroomverdeling, cascadingfouten naar ernstige schade aan apparatuur. Verstoring van dergelijke systemen kan direct of indirect de werking van vitale diensten beïnvloeden.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.