ESET ontdekt Industroyer, de gevaarlijkste malware gericht op industriële systemen sinds Stuxnet

De cyberaanval waardoor de Oekraïense hoofdstad Kiev in december 2016 een uur lang zonder stroom zat, is waarschijnlijk veroorzaakt door de malware Win32/Industroyer. Onderzoekers van IT-beveiliger ESET vonden sporen van deze geavanceerde en extreem gevaarlijke malware, die in staat is om aanzienlijke schade aan te richten aan een elektriciteitsnetwerk en andere, kritieke infrastructuur. ESET waarschuwt dat een Industroyer-aanval ook in Nederland kan plaatsvinden.

ESET beschouwt Industroyer als de grootste bedreiging voor industriële controlesystemen sinds Stuxnet. Die malware wordt gezien als één van de slimste en gevaarlijkste malware ooit. De aangetroffen variant van Industroyer was specifiek gericht op één organisatie in Oekraïne. Maar het is erg eenvoudig om de malware aan te passen en te gebruiken voor een aanval op organisaties overal ter wereld.

eset

Nederland nu gewaarschuwd

Dave Maasland, algemeen directeur ESET Nederland, waarschuwt dat Industroyer ook in ons land grote schade kan aanrichten. “Het is aannemelijk dat verschillende Nederlandse energiebedrijven dezelfde apparatuur gebruiken als hun collega’s in Oekraïne gebruiken voor het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Met een paar minimale aanpassingen kan ook Nederland slachtoffer worden van Industroyer. De aanval in Oekraïne moet voor iedereen ter wereld een wake-upcall zijn, zeker óók in Nederland.”

De impact van Industroyer

Industroyer is een bijzonder gevaarlijke bedreiging, aangezien het in staat is om stroomstationschakelaars en stroomonderbrekers direct te bedienen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van industriële communicatieprotocollen die wereldwijd gebruikt worden in stroomvoorzieningsinfrastructuur, transportcontrolesystemen en andere kritieke infrastructuursystemen (water, gas). Deze schakelaars zijn digitale equivalenten van analoge schakelaars; technisch gezien kunnen ze worden ontworpen om verschillende functies uit te voeren. Zo kan de potentiële impact variëren van het uitzetten van de stroomverdeling, cascadingfouten naar ernstige schade aan apparatuur. Verstoring van dergelijke systemen kan direct of indirect de werking van vitale diensten beïnvloeden.

Meer over
Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1