Ernstige kwetsbaarheden ontdekt in Intel CPU’s

pixabay-hacker-1944688_960_720

Intel Management Engine, de remote server management tool Server Platform Services en de hardware-authentificatietool Trusted Execution Engine bevatten in totaal acht kwetsbaarheden die het mogelijk maken de controle over systemen met een Intel CPU volledig over te nemen. Dit blijkt uit een eigen security audit van Intel.

Het Management Engine platform van Intel geeft beheerders de mogelijkheid systemen met een Intel CPU op afstand te beheren, terwijl Server Platform Services dezelfde mogelijkheden biedt voor servers. Trusted Execution Engine is een technologie die de authenticiteit van een platform en het besturingssysteem dat hierop draait controleert. De tools bieden stuk voor stuk handige features voor beheerders, maar vereisen verregaande toegang tot het systeem. Dit maakt Intel Management Engine, Server Platform Services en Trusted Execution Engine interessante doelwitten voor cybercriminelen.

Ongetekende en ongeverifiëerde code

Al langer waarschuwen beveiligingsexperts voor de risico’s die deze tools opleveren. Zo maakte beveiligingsonderzoekers Maxim Goryachy en Mark Ermolov van Positive Technologies in september bekend een exploit voor Intel Management Engine te hebben gevonden die het mogelijk maakt ongetekende en ongeverifiëerde code te draaien op nieuwere Intel chipsets. Dit maakt het mogelijk Intel Management Engine te gebruiken als een springplank voor andere aanvallen. Ook systemen die zijn uitgeschakeld zijn kwetsbaar, aangezien Intel Management Engine op een aparte microprocessor draait die ook actief is als het systeem uitstaat. Goryachy en Ermolov kondigde aan in december op Black Hat Europe meer informatie te geven over deze exploit.

Voor Intel was dit aanleiding een eigen audit uit te voeren om de veiligheid van Intel Management Engine, Server Platform Services en Trusted Execution Engine te controleren. Tijdens deze audit zijn dus acht kwetsbaarheden aan het licht gekomen. Systemen met de volgende CPU’s zijn getroffen:

  • 6de, 7de en 8ste generatie Intel Core Processor Family
  • Intel Xeon Processor E3-1200 v5 en v6 reeks
  • Intel Xeon Scalable Processors
  • Intel Xeon Processor W reeks
  • Intel Atom C3000 Processor reeks
  • Apollo Lake Intel Atom Processor E3900 reeks
  • Apollo Lake Intel Pentium Processors
  • Intel Celeron N en J Processors

Updates

Intel heeft al updates beschikbaar gesteld om de kwetsbaarheden te dichten, maar deze zullen door fabrikanten van systemen beschikbaar moeten worden gesteld aan gebruikers. Op het moment van schrijven heeft alleen Lenovo updates beschikbaar gemaakt.

Meer informatie over de kwetsbaarheden is te vinden in de security advisory van Intel. Het bedrijf houdt op een aparte pagina bij welke fabrikanten updates beschikbaar hebben gesteld om de kwetsbaarheden te dichten.

Meer over
Lees ook
Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven maken zich veel zorgen over cyberbeveiliging. Slechts één of de vijf organisaties beschermt zichzelf echter tegen cyberaanvallen door hiervoor een verzekering af te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de bedrijfsverzekeraar Zurich in samenwerking met FERMA en PRIMA. 76 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan zich in de afgelope1

Europa moet de leiding nemen in de standaardisatie van cybersecurity

Europa moet de leiding nemen in de standaardisatie van cybersecurity

Europese Instituten zouden de leiding moeten nemen in het standaadiseren van cybersecurity. Dit stelt de Cyber Security Coordination Group (CSCG) in een whitepaper, die op verzoek van Eurocommissaris Neelie Kroes is opgesteld. De CSGS doet in de whitepaper negen aanbevelingen voor het standaardiseren van cybersecurity binnen Europa. "De CSCG moedi1

ETSI gaat standaarden ontwikkelen voor cybersecurity

ETSI gaat standaarden ontwikkelen voor cybersecurity

Het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) richt een technische commissie op standaarden gaat ontwikkelen voor cybersecurity. De commissie moet met transparante en betrouwbare standaarden komen om de digital markt veiliger te maken. De technische commissie Cybersecurity gaat standaarden ontwikkelen voor: Cybersecurity De beveiligi1