Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

citrix

Softwarebedrijf Citrix heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC, die vroeger bekend stonden als Citrix Gateway en Citrix ADC. Eén van de kwetsbaarheden, met kenmerk CVE-2023-4966, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 9,4. Dit betekent dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid gaat. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft de kwetsbaarheid recent verhoogd naar ‘High/High’. Dit wil zeggen dat er een grote kans is dat deze kwetsbaarheid wordt misbruikt en dat de schade groot kan zijn.

 

Wat is er aan de hand?

Een kwaadwillende kan de eerdere kwetsbaarheden CVE-2023-4966 en CVE-2023-4967 misbruiken om gevoelige informatie te verkrijgen of een Denial-of-Service-aanval uit te voeren. Kwetsbaarheid CVE-2023-4966 wordt actief misbruikt. Vermoedelijk gebeurt dit al sinds augustus. Deze kwetsbaarheid stelt een ongeauthenticeerde kwaadwillende in staat om sessies van gebruikers over te nemen. Vervolgens kunnen met de verkregen rechten acties worden uitgevoerd op het getroffen systeem.

 

Wat kun je doen?

Het Digital Trust Center adviseert om de beschikbare beveiligingsupdates zo snel mogelijk te (laten) installeren als je gebruik maakt van een kwetsbare versie. Citrix geeft aan dat de volgende versies kwetsbaar zijn:

  • NetScaler ADC en NetScaler Gateway 14.1 1 tot versie 14.1-8.50;
  • NetScaler ADC en NetScaler Gateway 13.1 1 tot versie 13.1-49.15;
  • NetScaler ADC en NetScaler Gateway 13.0 1 tot versie 13.0-92.19;
  • NetScaler ADC 13.1-FIPS 1 tot versie 13.1-37.164;
  • NetScaler ADC 12.1-FIPS tot versie 12.1-55.300;
  • NetScaler ADC 12.1-NDcPP tot versie 12.1-55.300.

Let op: NetScaler ADC en NetScaler Gateway versie 12.1 heeft de End-of-Life-status bereikt en krijgt daardoor geen beveiligingsupdates. Als je nog gebruik maakt van deze versie dan is het advies om deze zo spoedig mogelijk te upgraden naar een ondersteunde versie.

Deze kwetsbaarheid werd eerder misbruikt dan dat Citrix beveiligingsupdates beschikbaar heeft gesteld. Daarom is het belangrijk om extra waakzaam te zijn op gecompromitteerde systemen.

Als je niet zeker weet of je gebruik maakt van een kwetsbare versie van Citrix NetScaler ADC of NetScaler Gateway, neem dan contact op met je IT-dienstverlener. Op de website van Citrix vind je meer informatie over de kwetsbaarheid. Ook securitybedrijf Mandiant besteedt in een blog aandacht aan de kwetsbaarheid, waarin zij onder andere een aanvullend handelsperspectief geven.

 

Naar het beveiligingsadvies

 

Meer over
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1