Ernstig XSS-lek aangetroffen in website van eBay

Een ernstige beveiligingslek is aangetroffen in eBay. Het gaat om een Cross-Site Scripting (XSS) kwetsbaarheid waarmee cybercriminelen hun eigen malafide code in de website van eBay konden injecteren. Hiermee konden aanvallers bezoekers van de legitieme website van eBay een malafide inlogscherm voorschotelen in een poging inloggegevens buit te maken.

De kwetsbaarheid is ontdekt door een beveiligingsonderzoeker die zichzelf MLT noemt. In een blogpost demonstreert de onderzoeker dat de aanval relatief eenvoudig kon worden uitgevoerd. Ondanks de eenvoud gaat het om een ernstige kwetsbaarheid waarmee aanvallers de hand zouden kunnen leggen op de inloggegevens van miljoenen eBay gebruikers.

Malafide webpagina als iFrame injecteren

Om een aanval via het XSS-lek op te zetten host een aanvaller een malafide inlogpagina op een server. Vervolgens injecteert de aanvaller deze webpagina via het lek als iFrame in de legitieme website van eBay. De malafide inlogpagina verschijnt hierdoor op de site van eBay, zonder dat nietsvermoedende gebruikers de kwaadaardige bedoelingen van hun inlogscherm kunnen herkennen. In de onderstaande video wordt de werking van de aanval gedemonstreerd.

Daadwerkelijk inloggen via het iFrame is overigens niet mogelijk. Zodra een gebruiker zijn inloggegevens invoert in het scherm en op ‘Sign in’ klikt verschijnt een foutmelding. De ingevoerde gegevens vallen hiermee echter wel in handen van de aanvaller.

Niet direct verholpen

MLT stelt het probleem op 11 december te hebben gemeld bij eBay. Na een eerste reactie op de bevindingen zou eBay echter niet meer hebben gereageerd op de berichten van de onderzoeker, zonder het probleem te verhelpen. Nadat het lek naar buiten was gebracht en media bij eBay om ophelderingen vroegen heeft het bedrijf echter alsnog het lek gedicht.

Meer over
Lees ook
Dropbox: ''Geheime URL' naar gedeelde Dropbox-bestanden kon uitlekken'

Dropbox: ''Geheime URL' naar gedeelde Dropbox-bestanden kon uitlekken'

Dropbox is getroffen door een kwetsbaarheid. Gebruikers kunnen links naar ieder bestand of folder doorsturen naar anderen. Alleen gebruikers die deze link hebben kunnen de bestanden openen. Deze link blijkt echter onbedoeld te kunnen uitlekken. Het probleem is inmiddels opgelost. Websites kunnen zien van welke website een bezoeker afkomstig is via1

Ernstige kwetsbaarheid in OAuth en OpenID maakt gevaar van phishingaanvallen een stuk groter

Ernstige kwetsbaarheid in OAuth en OpenID maakt gevaar van phishingaanvallen een stuk groter

Een nieuwe kwetsbaarheid geeft cybercriminelen de mogelijkheid phishingaanvallen een stuk beter te verbergen. Doorgaans zijn dergelijke aanvallen te herkennen aan een verdachte URL, die niet overeenkomt met de URL van een legitieme website. Een fout in de open source-protocollen OAuth en OpenID maakt het echter mogelijk ook de URL van een malafide1

Microsoft brengt XP-update uit om ernstig lek in Internet Explorer te dichten

Microsoft brengt XP-update uit om ernstig lek in Internet Explorer te dichten

Microsoft heeft het ernstige beveiligingslek in Internet Explorer gedicht. Het Amerikaanse IT-bedrijf ook een update uit voor Windows XP, waarmee de kwetsbaarheid ook op dit verouderde besturingssysteem wordt gedicht. Het is opvallend dat Microsoft ook voor Windows XP een update heeft uitgebracht, aangezien het besturingssysteem sinds 8 april 20141