Elke vierde Europese industriële organisatie schakelt zijn cybersecurityoplossing uit

Kaspersky-280210-2021

Uit het rapport "Kaspersky ICS Security Survey 2022: The seven keys to improving OT security outcomes," blijkt dat 40 procent van de Europese industriële bedrijven geneigd is hun cybersecurityproduct uit te schakelen als het hun productieprocessen of automatiseringssystemen beïnvloedt. 40 procent van de organisaties heeft af en toe met dergelijke problemen te maken. 42 procent heeft minstens één keer met deze problemen te maken gehad. Dit alles is terug te voeren op compatibiliteitsdilemma's.

Bij het implementeren van beveiligingsoplossingen in een operationele technologische omgeving is het van vitaal belang dat organisaties een evenwicht vinden tussen beveiliging en productiecontinuïteit. Anders kan ongeplande stilstand als gevolg van productieonderbrekingen bedrijven tot $ 260.000 per uur kosten volgens sommige schattingen.

Het vinden van dit evenwicht kan een uitdaging zijn en kan sommige bedrijven er zelfs toe brengen hun security uit te schakelen. Voor anderen bestaat er wel een evenwicht, maar leunt het een kant op. De meeste Europese respondenten (71%) wijzigen liever hun productie- en automatiseringssystemen om conflicten te vermijden, terwijl 60 procent liever hun cybersecurity-instellingen wijzigt. Nog eens 49 procent denkt dat het probleem bij de leverancier of securityprovider ligt en geeft er de voorkeur aan van leverancier te veranderen om hun productieprocessen ongemoeid te laten.

Een mogelijke reden achter de compatibiliteitsproblemen van bedrijven is dat hun operationele technologieën (OT) of industriële controlesystemen (ICS) verouderd kunnen zijn en niet geüpgraded kunnen worden. Volgens de Europese ondervraagden is het voor de gemiddelde industriële organisatie zelfs onmogelijk om elk zesde (17%) eindpunt in hun OT-netwerk te updaten.

Om OT/ICS-bescherming niet op te offeren is het aan te bevelen om essentiële cybersecuritypraktijken te nemen voor OT/ICS-beveiliging. Denk hierbij aan netwerksegmentatie en toegangscontrole, en voer regelmatig security-audits of penetratietests uit om eventuele kritieke beveiligingslekken aan het licht te brengen. Daarnaast is het goed om het algemene securitybewustzijn van werknemers te verbeteren om het risico van aanvallen door menselijke fouten tot een minimum te beperken. Door de securityvaardigheden onder OT-technici te verbeteren met gespecialiseerde cursussen kunnen hun beschermingsinspanningen doeltreffender worden gemaakt.

Meer over
Lees ook
Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

De scheidslijn tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) is aan het vervagen. Om goed te functioneren zijn OT-apparaten steeds afhankelijker van data en IoT-functies. Dat zorgt echter ook voor een verhoogd risico en nieuwe securityuitdagingen. Securityleverancier TXOne specialiseert zich op het snijvlak waar IT en OT overl1

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1