Eerste review van EU-US Privacy Shield van start

europese-unie

De Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) voeren hun eerste gezamenlijke review uit van het EU-US Privacy Shield. Dit verdrag is sinds juli 2016 van kracht en vervangt het Safe Harbour-verdrag.

Het EU-US Privacy Shield heeft als doel Europeanen bij de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS in belangrijke mate hetzelfde niveau van privacybescherming te bieden als in de EU. Bedrijven kunnen zich voor het EU-US Privacy Shield laten certificeren, wat hen toestemming geeft persoonsgegevens van Europeanen uit te wisselen met de VS.

Vervanging voor Safe Harbour verdrag

De wetgeving werd geïntroduceerd om het Safe Harbour verdrag te vervangen, dat in oktober 2015 door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. De rechter oordeelde dat het Safe Harbour verdrag de veiligheid van Europese data die wordt opgeslagen in de VS onvoldoende garandeerde. De uitspraak was onderdeel van een rechtszaak die de Oostenrijkse student en privacyvoorvechter Max Schrems in juli 2011 was gestart tegen Facebook.

Eurocommissaris van Justitie Věra Jourová meldt op Twitter dat de gezamenlijke review van het EU-US Privacyshield maandag 18 september van start is gegaan. De resultaten van dit onderzoek worden in oktober verwacht.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701