Eerste review van EU-US Privacy Shield van start

europese-unie

De Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) voeren hun eerste gezamenlijke review uit van het EU-US Privacy Shield. Dit verdrag is sinds juli 2016 van kracht en vervangt het Safe Harbour-verdrag.

Het EU-US Privacy Shield heeft als doel Europeanen bij de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS in belangrijke mate hetzelfde niveau van privacybescherming te bieden als in de EU. Bedrijven kunnen zich voor het EU-US Privacy Shield laten certificeren, wat hen toestemming geeft persoonsgegevens van Europeanen uit te wisselen met de VS.

Vervanging voor Safe Harbour verdrag

De wetgeving werd geïntroduceerd om het Safe Harbour verdrag te vervangen, dat in oktober 2015 door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. De rechter oordeelde dat het Safe Harbour verdrag de veiligheid van Europese data die wordt opgeslagen in de VS onvoldoende garandeerde. De uitspraak was onderdeel van een rechtszaak die de Oostenrijkse student en privacyvoorvechter Max Schrems in juli 2011 was gestart tegen Facebook.

Eurocommissaris van Justitie Věra Jourová meldt op Twitter dat de gezamenlijke review van het EU-US Privacyshield maandag 18 september van start is gegaan. De resultaten van dit onderzoek worden in oktober verwacht.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.